csütörtök, szeptember 14, 2006

Villamos és szocializmus

A villamosrokról.
A Combino jól néz ki, de nem éppen a legkényelmesebb, legalábbis utasként. A légkondi hiánya főleg nyáron volt zavaró, mert, mint tudjuk, Budapestnek nem olyan a klímája, hogy kellene. Mert az eddigi adatok. ÉS majd minden úgy megy, mint eddig - ahogy tapasztaljuk. Vagy mégsem? Akkor önök rossz valóságban élnek. A városvezetés dimenziójában persze minden tökéletes. Hogy is vehetnék észre a forró nyarat, amikor nekik nem az? (Villamos helyett is inkább Tuareggel utaznak.)
Itt van nekünk ez a szép új villamos, ami akár siker is lehetne, nem a városvezetés újabb balfogása, és alkalmatlanságának ismételt bizonyítéka. Nem lett volna egyszerűbb rendesen felújítani a vezetékeket? Nem megspórolni némi pénzt és időt, aminek aztán a többszörösébe kerül helyrehozni - a kidőlt villanyoszlopot és hasonlókat? Nem lett volna egyszerűbb azt mondani, hogy emberek, a villamosokkal lehetnek kisebb bajok, ezért meg azért (ahogy az Index le is írta), és ettől még nem kell visszaküldeni. Most aztán itt állunk, a hetek óta éjszakai próbaüzemre fogott vadiúj villamoscsodával. És van még, aki Demszkyre szavaz. Nem mondom, hogy nem érdemlik meg, de miért szívjak velük én is?
Aztán.
A VVAN blogon írtak a Kendermagosok legújabb akciójáról, aminek kiváltó okához is eljutottam. Nagyon szolgáló és védő rendőrségünk egyik nagyon alkalmas vezetője kitalálta, hogy a drogok ellen úgy lehet a legeredményesebben harcolni, ha egy diszkó mind a 300 látogatójától vizeletmintát vesznek, és ott keresik a drogot. Jó, elkapnak néhány felhasználót. És? Mennyivel kevesebb kábítószer kerül ettől az utcákra? Nevetséges és elképesztő. Látszattevékenység, amivel sokaknak szereznek kellemetlen perceket. Sőt. Tulajdonképpen sokkal rosszabb a helyzet. Hiszen valaki gyanusítottként kezelte az összes szórakozót. De nem ám valami érthető, vagy legalább jogos ok alapján, hanem csak azért, mert diszkóba mentek. Mintha tilos lenne. Tipikus szocialista mentalitás, aminek a jogállamhoz semmi köze. Küldjék el az ilyet fát vágni, ne vigyázzon az ilyen a biztonságomra, mert veszélyes rá.
A fejekben kellene rendszert váltani végre.