kedd, szeptember 05, 2006

Meglepetések

Hogy egyeseknek milyen könnyű meglepetést okozni! No nem csak neki, hanem a Vg állítása szerint a pénzügyi elemzőknek is. Hogy mivel? Hát azzal, hogy felelősség-haladár-reform kormányunk konvergenciaprogramjában sok a konkrétum, nem csak célok vannak, hanem intézkedések is. Micsoda ok az örömre! Mintha egy kormánynak nem az lenne a feladata, hogy megalapozott intézkedéseket hozzon. Más országokban biztosan, de itt, reformiában eddig máshoz szoktunk. (Mennyi ideje is? Kb. 2002 óta, mióta D-209 Több_pénzt_az_embereknek hatalomra került?)

Most írogathatnék a konvergenciaprogramról is, de inkább olvassátok el az MNB véleményét. Innen a mezőről nem látok bele makrogazdasági boszorkánykonyhákba, de ami leszűrődik hozzám, az nem tetszik. És nem elsősorban az, hogy néhány évig esetleg (biztosan) rosszabbul fogunk élni. Sokkal inkább az, hogy nem látni az alagút végét, nem látszik az, hogy az intézkedések csak ideiglenesek lennének. Csak valami érthetetlen reformláz, leépítés, mintha az ország élén nem kormány, hanem egy felszámolóbizottság állna.

A végére pedig: Mo. legnagyobb baja nem az, hogy sokan dolgoznak a közszférában, vagy lusták azok a csúnya bürokraták (meg ápolók, tanárok, orvosok). Hanem az, hogy alacsony a foglalkoztatottság. És még: hogy nem elég hatékony a közigazgatás? Ilyen minőségű törvényekkel?

A Fidesz ötletéről

Önkormányzati költségvetési tanács, vétójoggal. Jó kis ötlet, újabb bizottság. Csak azért, hogy az önkormányzati lobbi erősebb legyen? Így lehetne ellensúlyozni a központi hatalmat? Mi történne, ha ennek a jogállamokban szokásos módját választanánk? Legyenek megfelelő törvények, amelyek biztosítják az önkormányzatok bevételeit, és akkor nem kellene újabb testület a haveroknak. A törvények alapuljanak nemzeti konszenzuson, az egyik kormány ne változtssa meg azért, mert a másik hozta, vagy mert éppen a "támogatói kör" vagy az aktuális hatalmi érdek azt kívánja. Ebben az esetben nem valami lehetetlen a feladat! Csak arról kellene megegyezni, hogy az önkormányzatok stabil finanszírozása fontos, már csak a kisebb állam vagy a szubszidiaritás miatt is (mely utóbbi a katolikus társadalmi tanításból származó fogalom, csak hogy művelődjetek). Nem kell semmiféle költségvetési vétójoggal megvert tanács a nyakunkra. A költségvetés elkészítése a kormány fealdata, nem az önkormányzatoké. A jelen helyzetben lehet ugyan értelme egy ilyen testületnek, de végső soron az ötlet csak egy újabb lépés a lobbiérdekeken alapuló állami berendezkedés, magyarul a balkán felé.