csütörtök, szeptember 21, 2006

Tegnap munka után kinéztem a Kossuth térre. Volt ott már nagyobb tömeg. Az árusok viszont jobban készültek. Ma is elmegyek arra hazafelé.

A Fidesz gyűlése

Elhalasztva. Fellélegezhetnek a kormánypártok, örülhet DI, hogy felszikrázott a bölcsesség.

A dolog megítélése nem is olyan egyszerű. Az egyik álláspont, hogy engedtek a kommancsok nyomásának, és visszavonulnak. Szerintem nem.

Mi lett volna? Egy választási naggyűlés, a szokásos buli az önkormányzati választások előtt, az utolsó napon, amikor még érdemes ilyet szervezni. De közbejött Fletó, és keresztülhúzta a terveiket, mert beszólt nekünk. És lőn tüntetés és lőn lázongás. A Fidesz álláspontja is lőn: húzz el GYF.

A kormány megbuktatására jogi lehetőségük nincs, spontán tiltakozóakció éppen megy, és ki is tart elsejéig. Nekik ez jó, hiszen céljaikkal egyezik, de nem keverednek bele túlságosan. Most hét végén provokáció / huligánok is nagyobb valószínűséggel fordulhatnának elő, ami szintén komoly kockázat. De az önkorm. választások után változik a helyzet. A rend addigra helyreáll, senki nem jön majd a Fidesz gyűlésre azért, hogy tomboljon egy jót. És még: a tüntetés addigra a Kossuth téren fáradni fog, jól jön az erősítés, lelkesíteni kell az embereket (nem átveszik a helyét!) - erre a gyűlés jó alkalom. A választások eredményei is ismertek lesznek, ha bejön a Fidesznek, akkor győzelmét felhasználja nyomásgyakorlásra. Ami összekapcsolódhat egy, a kommancsokon belüli elégedetlenkedéssel. Egy ilyen instabil helyzetet nem biztos, hogy Gyurcsány kibír. Megpuccsolják, mint Medgyessyt, és akkor a Fidesz nem csak nézni fogja, hanem valószínűleg új választásokat követel. Ahol nyerhet.

Hogy aztán mi lesz, majd meglátjuk.