péntek, szeptember 15, 2006

Orbán a Rubiconban

Nagysikerű KISZtitkárunk elménckedte ki, nagysikerű népvezérünk mondataira reagálandó. Elenséget vizionál, hogy a számára (állítólag) amúgy nem túl nagy jelentőségű önkormányzati választást megnyerje. Kormányzással ugyanis nem megy, azt már látjuk 2002 óta.
Már látom is, ahogy a polgári körök megindulnak jól a Rubicon felé, kezükben kiegyenesített Demokratával (majd egy éles kanyarral mégis inkább Budapest felé veszik az irányt). Ez nekünk a politika.
Amúgy, innét a mezőről nézve agyalágyult ötlet, hogy az önkormányzati választás harmadik forduló, vagy visszavágás lenne. A helyi viszonyokról szólhatna – de nem szól, csak a két szörny újabb egymásnak feszüléséről.
Orbánnak bizonyos szempontból igaza van – a kormány a hatalmat erkölcstelen módon, hazudozva szerezte meg. Elsősorban nem a kampányban elhangzó hazugságok, nagyotmondások az érdekesek. Nem. Az áfacsökkentés, az adótörvények, amit megszavaztak. Mert ez minimum visszaélés a kormányzati helyzettel, a polgárok megtévesztése, (hiszen hazug törvényt hoztak!) – szándékos és aljas politikai hazugság. Nem menthető. Azzal meg végképp nem, hogy az ellenzék kormánya roszabb lenne. Ez bizony nagyon csúnya kirekesztés, előítélet. Egyébként is, pont ezek? Milyen alapon? Ilyet felelős politikus nem mond. Csak az exkommunista.
Más szempontból viszont nincs igaza a népvezérnek, hiszen a valós helyzetet nem próbálta meg feltárni ő sem, csak mást ígért, és riogatott. De. Mindezt ellenzékből. Csúnya dolog hülyének nézni a választókat (köztük engem is), de teljesen más kormányzati felelősséggel, mint ellenzékként.
A kormánynak mennie kell, mert hazudozásáért ez az egyetlen elfogadható büntetés. Egy felelős ellenzéknek meg kell buktatnia ezt a kormányt. De, hogy világos legyen: felelős ellenzéknek.