péntek, július 28, 2006

Olvasnivalók

Olvasgattam ezt-azt, és most jól megosztom a nemlétező látogatóimmal.

Papp László Tamás: Szűzhártya-moratórium Amerikában
A dolgok nemértésének, azaz az előítéletek kialakulásának tipikus útja. Láthatóan fogalma sincs arról, hogy a keresztények mit miért gondolnak a házasságról és a szexről. Ahogy egy fórumon olvastam a napokban: a kereszténységben hiányzik a szent szex, mármint a gésa és hasonlók. Hát "tévedés, páros karlökéssel", ahogy egykori professzorom mondaná. A házastársak közti szex érvényességi kritérium, a gyengébbek kedvéért. Az elvek gyakorlata régebben tényleg sokkal korlátozóbb volt, de ennek teológiai alapjai nem voltak. Hogy miért gondoljuk, hogy a szex helye a házasság? Mert az jelenti az életre szóló és teljes elköteleződést, ahol a teljes testi és lelki önátadásnak helye van. És keressétek meg a Brick Testament oldalait, Szt. Pált. Aztán nem meglepődni, mert bár furcsán hat, de nem éppen alaptalan.
És ehhez még kiegészítésül a keresztény gondolkodás egyik fontos mozzanata: kemény elvek, és elnézőbb gyakorlat (nem veszik az ember fejét akármiért), a "legyetek tökéletesek" jegyében. Egyébként is, ha nem tűznénk ki magas célt, az elérhetőt sem érnénk el. A szerző láthatóan nincs birtokában az árnyalt megkülönböztetés képességének, ami sokat segíthetne az európai szemmel tényleg fura "csak semmi szex mozgalom" megértésében. És egyébként is, biztos, hogy a gimnazistáknak az óvszeautomata a legnagyobb szükségletük?

Aztán: még egy cikk
Godless Morality? Why Judeo-Christianity Is Necessary for Human Rights
By Edward Feser

Az emberi jogok és a zsidó-keresztény kultúra összefüggéseiről.  Szépen kifejtve, hogyan függ össze a  kereszténység ember- és istenképe az univerzális emberi jogok  (és erkölcsi törvények) elképzelésével.

A Recta Ration találtam.


Technorati Tags     ,,