hétfő, július 24, 2006

A hazugságra épült ország

Jó reggelt Magyarország! Ébresztene minket a Fidesz. Fölébredtek, vagy csak a már megszokott szöveget kapjuk ismét?
Az alaphelyzet persze világos: a kormány pont az ellenkezőjét teszi az ígéreteinek, azaz a kampány során hazudott, és nem szeretné ennek politikai következményeit viselni (elhúzni, mondjuk Kubába). Az ellenzék nem tesz mást, mint ellenzékként viselkedik, a politikai logikába ez az egész kezdeményezés beleillik.
Csakhogy.
A Fidesznek is szerepe volt abban, hogy eddig fajultak a dolgok. Az ő kampányuk sem a valóságról szólt, hanem a "rosszabbul élünk" képtelenségéről és a várható megszorításokról - de nem a ma látható összefüggésben (államháztartási hiány és kormányzásképtelen kormány), csak rémhírként.
Az egész sokkal hitelesebb lenne, ha a jelenlegi helyzetre valós alternatív megoldást adnának, esetleg néhány tényleg kellemetlen intézkedéssel, hiszen egy időleges adóemelés nem feltétlenül kerülendő, mert az államháztartást valahogy rendbe kell tenni. Bár nem mi rontottuk el, a következményeket mégis együtt kell viselnünk.
Várom, hogy a Fidesz először a saját háza táján söprögessen, és legyen néhány igazat mondó politikusa. Nem csak szép elveket, hanem a kellemetlen valóságot is vállaló, a választókat nem gyereknek néző, valódi államférfi. Aztán végül is kritizálni van mit, hiszen az ország nem egy válalat, ami, ha rosz helyzetbe kerül leépítenek, ahogy most történik.

Technorati Tags     ,,