csütörtök, július 20, 2006

Az aláírás

Sokak nagy sajnálatára Sólyom László aláírta a megszorító csomagot. (Amilyen naprakész vagyok, már néhány egy ideje...) De miért ne írta volna alá? Nem alkotmányellenes, csak tökéletlen. Erre fel is hívta a figyelmet. De, ha nem akar mindenáron belekeveredni a napi pártpolitikai csatározásokba, és megmarad az államfő pozíciójában ("semleges hatalom"), akkor jól döntött. Hagyja a kormányt kormányozni. Az, hogy a döntések nem elég megfontoltak, nem felenek meg sokak igényének, még nem teszi alkotmányellenessé őket. Az alkotmány feladata nem minden rossz döntés kiküszöbölése.
Ezzel talán nem mellékesen példát is mutatott az igaziszociáldemokrata ultramodern haladár kormánynak. Bár nem hinném, hogy megértették volna, és hasonlóképpen cselekednének a következő legfőbb ügyész választásnál.
Mások megtették, hogy az alkotmánybírósághoz fordultak a (kizsebelő) törvények kapcsán. Ha mégis találnak alkotmányellenes részeket, az érdekes helyzetet eredményez. Sólyom László erőssége éppen az lehet, hogy alkotmánybírói múltja miattélesebb szemmel figyeli a törvények alkotmányosságát.