hétfő, szeptember 24, 2007

Kinek üzlet az egészségem?

Útban a megegyezés felé, a kampány(kormány)főnöki dorgálás után: a tehénlepény és a lénypiszok átlaga?
Ködös emlék 2006-ból, valami közigazgatási reformról, ahol a megyék megszüntetéséről volt szó - vagy csak addig, amíg üzleti / reformérdekek felül nem írják? Még a végén elbizonytalanodunk a kormány kompetenciáját, tervik összhangját és átgondoltságát illetően.
Mi a rettentően hatékony, versenyző és szolidáris a megyei, 51%-ban állami tulajdonú biztosítóban? Hol van az ügyfelek érdeke? Azt választhatja, hogy elköltözik? Esetleg az lényegtelen? Le lehet tudni az eü. reformot, és utánunk a vízözön?
Az én szempontjaim az egész reformosdival kapcsolatban elég egyszerűek:
  • Eszébe se jusson a dokinak a hálapénz.
  • Ea csúnyán néz, bunkó, akkor legyen lehetőségem gyorsan éreztetni vele, hogy mit engedhet meg magának.
  • Választhassak a kórházak között - lehetőleg nyílt, egyértelmű és az én érdekeimnek megfelelő szempontok szerint (úgy mint gyorsaság, költségek, bánásmód, gyógyulási esélyek) - a gazdasági hatékonysággal foglalkozzon a biztosító, számomra az elég másodlagos. Ahogy a sarki bolt profitja sem érdekel. Szolgáljanak ki megfelelően, és akkor ott vásárolok.
Világosítsatok fel, biztos csak én nem látom, hogy mi lesz ebből. Az 51%-os állami tulajdonrész elég jó alkalom kiszuperált káderek telepítésére, a sok biztosító sok adminisztrációval jár, a központi ellenőrzére hivatal úgyis kell - összességében nagyobb bürokráciára számítok. A biztos területi elosztás eleve elég egyenlőtlen versenyhelyzetet teremthet a biztosítók között, és ez a területi különbségeket tovább erősítheti. A súlyponti kórházakhoz való egyenlő hozzáférést is el kellene érni valahogy. Aztán mi van a valódi versennyel? Az állam magával fut versenyt, esetleg a kisebbségi tulajdonosok kapnak teljes management jogokat? Hogyan lehet majd biztosítót váltani? Mi lesz, ha egy önkormányzat elkezd bevásárolni a biztosítók részvényeiből - az közösségi tulajdon visszamászik az ablakon, és majd jól kirúgják?
Ehhez képest a Fidesz ötlete nem is tűnik annyira elvetemültnek. Igaz, a versenyt és a magántőke részvételét teljesen mellőzi, de legalább a járulékok oldaláról tisztább koncepció - bár azt gondolom, hogy a pusztán jövedelemarányos járulék nem jó, mert eltitkolt jövedelmmel kikerülhető.
És erre jön ráadásul az október közepéig benyújtandó törvényjavaslat. Nyilván addig elkészülnek a hatástanulmányok, egy elég pontos szövegezés, az egyeztetés más törvényekkel, stb.
Ha a Fidesz helyében lennék, most bevásárolnék a KSH-nál és néhány nagyobb kutatóintézetnél, majd megbíznék néhány szakértőt, hogy a szivárgó információk alapján dolganak ki modelleket a hatásokról.
Egyelőre úgy néz ki, hogy mi nem számítunk. Csak a reform, mindenáron, az idióta politikai egyezségek, a kipipálandó feladatok.

Egészségbiztosítás: az MSZP tett egy lépést a megegyezés felé
Az SZDSZ már hétfőn lezárná a koalíciós egyeztetést
Egy nemzeti egészségbiztosítóban gondolkodik a Fidesz
Elkészült a Fidesz egészségbiztosítási koncepciója
Ma este kimúlik a kádári egészségügy? - adja hírül doromboló cicusért kiálltó címmel a Hírszerző

Powered by ScribeFire.