péntek, szeptember 21, 2007

Gumicsont rágcsálás

Against All Modernity - gumicsont
A melegházasság körüli felhajtást nem értem. Tulajdonképpen liberális alapon mi értelme van a házasságnak, amikor ott az állam "avatkozik be" két ember magánügyébe? A polgári házasság szerintem értelmetlen és fölösleges. Kivéve talán egyfajta konzervatív megközelítést: az állam magát, mint közösséget (nemzetet) elismeri, és fenntartandónak ítéli. Erre a legjobb megoldás még mindig a nő+férfi+gyerek. Ezért védi ezt az intézményt. Szó sincs szerelemről, egymás támogatásáról, hiszen ezek nem az állam által szabályozandó kérdések. Az államcsak annyit tesz, hogy hatalmával ezt, mint különösen fontosat támogatja, mert saját fennmaradásának biztosítékát látja benne.
Ha az állam magára mint esetleges dologra és nem közösségre (ha céljai csak és kizárólag az egyének maximális boldogulása), akkor meg minek foglalkozik egyáltalán részletesen azzal, hogyan élnek a tagjai?

Házasságot egyébként is egyre kevesebben kötnek. A melegekre is itt élnek, ők sem fogják - nyilván egy kezdeti felfutás után - preferálni, hiszen miért vélnék ők úgy, hogy az nem csak papír?


Powered by ScribeFire.