péntek, augusztus 31, 2007

Még egyszer a gárdákokról

Index - Gyurcsány és Navracsics egymásnak estek
Navrasicsnak igaza van, Gyurcsány egyáltalán nem tud kormányozni. hisztizni a jobbik ötletein, azt igen. Kár, hogy ez is elég lehet a választások megnyeréséhez, főleg ha a Fidesz besegít.
De minek is kell nemzetközi sajtótájékoztató? hogy a homokozóból kikiabálva óvóbácsinak megmondják, hogy a másik a rossz?
A gárdával kapcsolatban csak lényegi kérdés nem hangzik el? Mi az az igény, ami létrehozhatta? Ha lehántjuk róla a külsőségeket, elég rémisztő ami marad. És ez egyáltalán nem valami árpádsávos, párthadsereges veszedelem. Hanem az állam alapfeladatába vetett bizalom megingása - az állam képtelen megvédeni minket, képtelen garantálni a biztonságunkat. Egyértelmű, hogy rossz a válasz amit adnak, de a probléma a fontos, nem egy radikális csoport inadekvát válasza. A tavaly őszi események csak megerősítették - elsősorban a jobboldalon (a rendőrök fellépése miatt) ezt a meggyőződést.
És erről mindenki hallgat, mert kínos.

Írogathanék még a radikális jobb nácizmusáról, meg fasizmusáról, de nincs sok kedvem. Ez a két kategória nem jó a leírásukra. Csak mumusnak, az ijedősek részére.

Frissítés
Tetrának igaza van - a gárda nem jótékonysági egyesületnek jött létre. A célok közé alibiből került be a hadisírgondozás és a jótékonyság. Csakhogy az esetleges önvédelmi tanfolyamokon túl, a rend- és honvédő céljaikat nem tudják megvalósítani. Polgárőrség van, de az a rendőrséggel együttműködik, és aligha lehetne polgárőri feladatokat gárdista népieschben ellátni. A kiképzésről nem is szólva. A honvédelmi célok megvalósulási esélye hasonló: légpuskás lőgyakorlaton túl többre nem lesznek képesek (hiányzó szervezettség, források, tudás). Így marad a parádézás / rémisztgetés, meg a mellékes (szociális, környezetvédő, stb.) feladatok.
Szvsz a Jobbikkal folytatott helyi együttműködések feladására nem ok a Magyar Gárda, éppen a fentiek miatt. Ez egy bohócegyesület, az együttműködés viszont sok esetben a szavazattöbséget jelentheti - a döntések keresztülvitelét, pénzt, helyi hatalmat. Egy önkormányzat egyébként is eléggé máshogy működik, mint az országos politika. Kevesebb szereplő, jobban ismerik egymást, és jobban látszik, hogy se a fideszses, se a balos, se a jobbikos nem patás.

Powered by ScribeFire.