kedd, augusztus 28, 2007

Az elhatárolódásról

"Az állam semleges, az egyházak pedig az államtól elválasztva működnek."
Kivéve a Magyar Liberális Vallást. Működés közben azért kiderül, hogy a semleges állam értelmetlen, hiszen jóról és rosszról, közösen és magánban intézendő ügyekről nem lehet (természet)tudományos alapon dönteni, így marad a megyőződés és világnézet, ami mindig vitatható.
A konzik szerint a politika a vélemények világa, nem a biztos tudásé. Ismereteink, hagyományaink, tapasztalataink és világnézetünk alapján próbálunk megoldást találni - és itt nincs végső igazság, ahogy nincs tökéletes társadalom sem.
A felvilágosodott ballib szerint a fentiek hamisak, és ők a tiszta észt használva magtalálták a megoldást (ti.: egy íróasztal mellett megoldható az összes jelen és leendő társadalmi probléma). És annál rosszabb a tényeknek, meg az ellenkezőknek - kellemes séta a nyaktilótól a gulágig. Mint abszolút és tökéletes világmagyarázat, a baloldal nem más, mint politikai vallás. (Ergo az SZDSZ vallásos párt, és aki itt zsidózást gondol, az hülye. Bárcsak a vallásos zsidók pártja lenne.)
És akkor el is értünk az elhatárolódás magyarázatához. Az elhatárolódás egy rítus. Aki elhatárolódik, az vallásos tettet hajt végre: hitvallást tesz, ellene mond a gonosznak. Ezzel az elhatárolódó egyben el is ismeri a ballib szellemi fölényét és igazságát. A rituális felszólítás időnként megjön az eretnekeknek címezve, hogy bizonyítsák, mégsem annyira eltévedt birkák, és hajlandóak visszatérni a nyájba. Aki pedig nem határolódik el, az eretnek, és ki van közösítve az igaz demokraták közül.
Nos, ezért nem szabad belemenni ebbe a játékba. Ha Fideszt, vagy bárkit elhatárolódásra szólítanak fel, válaszolni kell: Talán egy nézetet vallok velük? Bizonyítsd be, ha tudod!
Se a Magyar Gárdától, se a kommancsoktól, se a liberálisoktól nem határolódok el, mert szükségtelen.


Powered by ScribeFire.