péntek, július 13, 2007

Népfélelem

A Fidesz kissé "bohókás" kérdései páni félelmet keltettek a szakértő demokratákban. A demokrácia csak addig tart, amíg a nép úgy szavaz, hogy hivatásos boldogítói irányíthassák (vö.: 1 napig szabad, 4 évig rabszolga)? Csak nem attól félnek, hogy a népet nem lehet meggyőzni? Vagy az a probléma, hogy a patás-szarvas Fidesz van a háttérben? Ha demokráciáról, meg a nép uralmáról beszélünk, akkor nem szép dolog ennyire félni tőle. Tessék csak bízni a nép felvilágosodottságában!
De én leszek az utolsó, aki ártunk és kormányunk viselkedésén meglepődik. Eddigi működésükből (eszméikből) ez következik. Hiszen a nép még arra sem képes, hogy belássa az ún. reformok szükségességéet. Ezért kellett megvezetni, majd "igazságbeszédet"  tartani - zárt körben.

Amúgy saját, szélsőjobbos véleményem a kérdésekről:
"Egyetért-e Ön azzal, hogy az egészségügyi közszolgáltató intézmények, kórházak maradjanak állami, önkormányzati tulajdonban?"
Nem. Sokféle tulajdoni forma legyen (állami, magán, egyházi, profit- és nem profitorientált) A szabályozás legyen világos, az ellátás magas színvonalú és biztonságos, mindenkinek. Nem gondolom, hogy egy országos rákcentrumot valaha is jól tudna működtetni egy profitorientált cég, de pl. egy városi szakrendelőt miért ne? (A háziorvosokat már ne is említsük.)
"Egyetért-e Ön azzal, hogy gyógyszereket továbbra is csak gyógyszertárban lehessen árusítani?"
Nem. Az aszpirint nem érdemes meghagyni a gyógyszertáraknak. Túlságosan rugalmatlanok ehhez. Igen, a gyógyszertáraknak rosszabb lesz, mert versenyhelyzetbe kerülnek, de csak termékeik egy részével. Nekem meg bizonyos tekintetben jobb. Jórészt ez is szabályozási kérdés, amire nem egyszerű igen / nem a válasz. egy történet hozzá: valeriánát akartam venni egy szombat délután. Lehet kapni a gyógyszertárban, gyógyszerként, és nagyjából ugyanazt  gyógyhatású készítmányként a drogériában. Na, hol kaptam? Ezek után talán nem pont ilyen kérdéseken kellene rágódni.
"Egyetért-e Ön azzal, hogy a - 2002. június 15-i állapot szerint
hatályos termőföldről szóló 1994. évi LV. törvény szerinti - családi
gazdálkodót első helyen illesse meg elővásárlási jog termőföld vagy
tanya vásárlása esetén?"
Igen. Magyarországon magyar gazda magyar termékét magyar tescoból. De ezzel megint oda jutottunk, hogy a kérdés nem ilyen egyszerű. Ha igen, akkor sem merülhet ki egy felelős kormány ténykedése a törvény  további életben tartásában, és a gazdák sem ülhetnek ölbetett traktorral. Erős, az országot ellátni képes, minőségi mezőgazdaság kell? Igen. De ennek a tulajdonosi szerkezet csak az egyik eleme.
"Egyetért-e Ön azzal, hogy az államilag támogatott felsőfokú
tanulmányokat folytató hallgatóknak ne kelljen képzési hozzájárulást
fizetniük?"

Igen. De he mégis, az akkor legyen, hogy egy átlagos kétgyerekes családnak ne jelentsen nehézséget a két gyerek egyeteme. A keresetek tanulmányozásához a KSH honlapját ajánlom.
"Egyetért-e Ön azzal, hogy a háziorvosi ellátásért, fogászati
ellátásért és a járóbeteg-szakellátásért a jelen kérdésben megtartott
népszavazást követő év január 1-jétől ne kelljen vizitdíjat fizetni?"
Nem. Csakhogy a vizitdíj rendszere jelenleg elég abszurd. erről régebben írtam. 300 Ft senkit nem vág földhöz, főleg, ha támogatás is jár hozzá, de a kormány a gyerekeit nevelje, ne az állampolgárokat, és főleg ne különféle díjakkal.
"Egyetért-e Ön azzal, hogy a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátásért a jelen
kérdésben megtartott népszavazást követő év január 1-jétől ne kelljen
kórházi napidíjat fizetni?"
Igen. A kórházi kezelés jóval kevésbbé múlik rajtam, mint a háziorvos felkeresése. A kórházi ellátásért a biztosításon keresztül szeretnék fizetni továbbra is. A rövid kórházi kezelést más módon szeretném elérni, nem semmire nem elég napidíjjal. Mondjuk a biztosításhoz kötött szűrésekkel.

Powered by ScribeFire.