szerda, szeptember 03, 2008

Van-e katolikus szex?

magyar jezsuiták - a SZEX nem katolikusnak való...
Saját véleményem következik, nem egyházi tanítás. Nem mintha nem értenék egyet a tanítással.
De az mindig általános elveket, célokat, elvárásokat (parancsokat) fogalmaz meg, nem a mindennapi élet összes lehetséges helyzetére történő pontos utasítást. Mire lenne az ész és a lelkiismeret amúgy?
A szex a teljes önátadás és szeretet megnyilvánulása, ezért szól úgy a tanítás, hogy csak a házastársak között van helye. Hiszen a házasságban nyilvánítják ki ezt az elköteleződést. De persze van az elv, és van az élet. De ez már a tanítás alkalmazása. Nyilván nem mindegy, a két fél mennyire érett lelkileg, szellemileg, milyen a kapcsolatuk. Ez úgy tűnhet, mintha lazítás lenne - a katolikusoknak úgyis ott van a gyónás, mondhatnánk - de ez félreértés. Attól, hogy figyelembe vesszük a körülményeket, még nem kell engednünk az elvből.
A fogamzásgátlás és a gyerekvállalás: csak ismételhetném magam. Az idézett bejegyzéshez írt megjegyzésekben a népszerű félreérétsek teljes tárháza megtalálható. A döntés itt is az egyes emberre van bízva: lehet, hogy az óvszer a kisebbik rossz. De azért, mert van ilyen eset, miért kellene könnyíteni a parancsokon?
"Legyetek tökéletesek, ahogy mennyei Atyátok!"