vasárnap, szeptember 07, 2008

A szög

Az események azóta haladtak a maguk útján.
Index - Eörsi: demokráciában nem létezik szakértői kormány
Úgy látja (mármint Fodor Gábor), a fontosabb posztokon azért kellene szakértőknek lennie, mert ők olyan lépésekre is hajlandóak lennének, amitől a politikusok rettegnek és nem teszik meg újraválasztásuk reményében.
Sejtettük már eddig is (ti. kibújt a szög a zsákból).
(Szakértői kormány nem létezik, csak a társadalommérnökök és Lenin álmaiban, de ezekről már tudjuk, hogy nekünk rémálom.
Seres László és TWA, ahogy éppen jobbra tolódnak)
A szakértői kormány menekülőút: a koalába sem kell visszamenni, a választások réme sem fenyegetné az egyébként nagyon demokratákat, és hat év után végre valaki kormányozna, nem csak programokat írna.
De mit tudna ez rémes politikai fantáziában fogan abszurditás, ha komolyan vesszük? A politikusok részéről azt, hogy helyettük elvégzi valaki a piszkos munkát: megszünteti a 13. havi nyugdíjat, adót csökkent, kirúgja a haveri vállalkozásokat, segély helyett munkára ösztönöz, egyszóval belecsap a kis magyar lecsóba, és szembe mer menni sok millió szavazó elképzeléseivel. A szakértői kormány nem megélhetési politikusokból állna (ez nem feltétlenül negatív ám), ezért nem érintené őket az elvesztett választás, sőt, maga a választás sem. Nyilván van (??) vagy egy tucat önzetlen és sikeres gazdasági / igazgatási szakember ebben az országban, aki hajlandó erre a feladatra. Mivel nem politikusok, és a maguk területén sikeresek is, kizárólag a hazaszeretet mozgatná őket, nem kérnének és nem is várnának semmit. Csupa gáncs nélküli lovag, egy új kerekasztal. Tegyük fel, hogy megtalálják a megfelelő embereket. De van egy méretes buktató: a törvényeket nem a kormány hozza, hanem a parlament, ahol továbbra is pártok vannak, csúnya, nem szakértő politikusokkal, akik nem látnak messzebre a következő választásnál. Tényleg komolyan felvetődik bárkiben is, hogy pártjaink jelenleg eljátszanák a szavazógép szerepét, és támogatnák a szakértői kormányt? Nem valószínűbb az a forgatókönyv, hogy a benyújtott törvényjavaslatokat szétcincálják, mindenki csak egy kis kivételt pakolna bele - a végén tulajdon betrejesztője se ismerne rá?
A kérdés az, tudja-e biztosítani a parlamenti többséget bárki a "szakértői kormány" ideiglenes politikusainak? Ma ez elég kétséges. Nem elképzelhetetlen dolog a "szakértői kormány", mint a politikai taktika része: vagyünk egy tucat nem-, vagy alig-politikust, és tegyük meg őket kormánynak, hadd utálják őket helyettünk. De ehhez kell egy stabil és egységes hátország, parlamenti többség, szilárd felhatalmazással, elfogadott politikai programmal, amit nem írnak újra kéthetente. Ebben az esetben a szakértői kormány ütközőzóna pártpolitikusok előtt, ami akár működhet is.
Most viszont nincsenek meg a feltételek ehhez. Egy előrehozott választás után más lenne a helyzet. Jelenleg a kormánynak csak hatalma van, de se többsége, se programja, se támogatottsága - így a szakértői kormány is csak az időhúzás eszköze lenne, hogy gyurcsány 2010-ben azt mondhassa: nyolc évig nem csináltunk semmit.