kedd, január 15, 2008

Mi lenne ha
A jobboldal - Fidesz megújulására szükség lenne. De nem csapdahelyzet-e, hogy ha ezzel a vezetéssel nyernek, akkor a siker igazolja az eddigi, elégtelen politikát, ha veszítenek, azzal az ország is veszít, mert ugyanaz a tehetségtelen kormány marad, ami most van (és mi biztosítan, hogy akkor OV lelép?).
Más szempontból
Az, hogy nem tetszik a Fidesz jelenlegi politikai iránya, személyes ízlés kérdése is. De kívülről nehéz megítélni, mi a taktika és mia stratégia. Jelenleg pusztán az elégedettlenségre építve jó közvéleménykutatási eredményeket érnek el. Kérdés, ez mire lenne elég éles helyzetben. De nagyon más kapaszkodójuk nincs. Azaz dehogynem: a bizalom, megbízhatóság mutatói - amiben rosszul teljesítenek, de nem csak ők (utáljuk az egész elitet).
Ha van is megoldási javaslat, alternatív politika, érdemes-e előállni vele? Ha kidolgozott szakpolitikai elképzeléseiket közzéteszik, akkor az ellenoldal nekiáll szétcincálni, és akár rosszul is elsülhet a dolog (ez nem feltétlenül a gondolatok minőségétől függ). Támadási felületet adnak, meg muníciójuk sem marad a választások utánra. Arról nem is beszélve, hogy lehetséges-e egyáltalán megfelelő minőségű szakpolitikai koncepciót készíteni, elérhetőek-e az ehhez szükséges adatok az ellenzéknek? Olyan helyzetben, amikor az államigazgatás, az ilyen adatok forrása nehéz helyzetben van, és talán az ÁSZ-on kívül híjján a megbízható, független és tekintélyes intézményeknek.
Hát így építsen bárki is értelmes ellenzéki stratégiát!