csütörtök, április 26, 2007

Blogajánló

Al Europa

Egy blog a nyugat és az iszlám kapcsolatáról.

Elsősorban érdekes. Ritka a témával foglalkozó magyar oldal (a Napi dzsihád is figyelemre méltó ebben a témában).

Hogy miért lehet most és itt érdekes a téma? egyrészt, nem tudjuk, hogy mikor válunk a bevándorlók célországává, ezért érdemes tanulni a nyugatiak hibáiból.

Másrészt hihetelen, de kitűnő példával szolgál az EU a defetizmusra, öngyűlöletre, önfeladó multikultira, ha az iszlámmal való kapcsolatot nézzük.

Az iszlamizmus, szvsz, bizonyos rokonságot mutat a totalitarianizmussal, mivel képtelen az állam és a vallás szétválasztására. Az európai gondolkodás (keresztény) érdeme, hogy a két hatalom elkülönült. Ebben talán a szerencsés történelmi körülmények is közrejátszanak - de hívjuk csak gondviselésnek. A világi hatalom önállósága már az Újszövetségben megjelenik, és bár a kísértés mindig nagy a "két kard" egy kézbe vételére, soha nem sikerül tartósan. (Azért érdekes ebből a szemontból Anglia: ott éppen VIII. Henrik egyesíti a kettőt. Aztán, elsősorban a királyi hatalom meggyengülése miatt, ebből mégse lesz komoly probléma.)

Ez nem jelenti, hogy az állam semleges lenne (hiszen a jóról és rosszról valamiképpen dönteni kell), de azt igen, hogy a vallási törvény nem határozza meg teljesen a világit. És ez a különválasztás az európai siker alapja.







Powered by ScribeFire.