csütörtök, április 12, 2007

Tory: Több biztosítójobb biztosítás?

Egyértelműen nem biztos. A "reform" jó baloldali szokáshoz híven ismét nem a valóságból, hanem az ideológiából indul ki, és megáll a "négy láb jó, két láb rossz" színvonalán. (A birkák pedig az SZDSZ és a kormány politikusai, meg a reformértelmiség, hogy világos legyek.) Csak a cél (jó és működőképes egészségügy) és az eszköz (biztosítási rendszer) keveredik össze menthetetlenül, de talán ez sem meglepő.
Ráadás:
Csaba László véleménye (inforádió)
Tölgyessy a NSZ-ben
Ami kellene (mert elsősorban az az állam feladata), de reménytelen: megfelelő színvonalú szabályozás. Hiszen látjuk, a kormányzat csak arra képtelen, ami az alapfeladata, a jó kormányzásra. Nem a bürokrácia, hanem a politikai elit alkalmatlansága okán.
Az én eü. reformom:
Állami biztosító marad, de sokkal inkább biztosítóként működik. Feladata kettős: ebből finanszíroznák az igen drága kezeléseket (remélem csak idős koromban leszek komolyan beteg, de éppen akkor már nem érné meg a kezelésem finanszírozása egy magánbiztosítónak). Másrészt az állam egyesek helyett közvetve vagy közvetetten úgyis fizet, ezért érdemes fenntartania egy biztosítót is, bizonyos alapszintű szolgáltatásokkal. Járadék maradna, de világosabban: minden felnőtt fizet (nyugdíjak, segélyek után is). A magánbiztosítók elsősorban kiegészítő biztosítást nyújtanának, szűrés, háziorvosi ellátások, kényelmi szolgáltatások biztosításával. De nem kizárva semmi egyebet sem, amit felvállalnak. Az intézmények tulajdoni formája változatos lehet, ahogy most is. Azonban ördög itt is a részletekben van. Előfordulhatna ebben a rendszerben, hogy valaki olyan magánbiztosítást köt, amiben pl. törések kezelése is van, de ezt a szolgáltatást természetesen az állami biztosító is nyújtja. Ekkor előfordulhatna, hogy ugyanazért kétszer fizet valaki, ami igazságtalan lenne. Megoldaná a problémát, ha az állami biztosítónak kevesebbet fizet, de ez pl. jó adminisztrációt igényel.
És, ahogy most is, lenne az egészségügynek egy része, ami továbbra is adóból működne: mentés, közegészségügy, anya- és csecsemővédelem. Ez utóbbi, kicsit továbbgondolva szintén felvethet biztosítási problémákat.
De mára elég az okoskodásból.