csütörtök, április 26, 2007

Családi adózás

Hírszerző - Családi adózást javasol a KDNP

Megdícsérik a pártot, ami ritkaságszámba megy. Kár, hogy nincs link hozzá.

Azt hiszem, a családi adózá sok magyar konzervatív elgondolásaival egybeesik. Hiszen van benne család, meg demográfiai vonatkozás. Az elgondolás azon része, hogy csak házasok vehetik igénybe, a törvényjavaslat részéről még logikus is, hiszen technikailag a nyilvántartás így az egyszerűbb. Ha ki is terjesztenék az élettársi kapcsolatokra, valamiféle regosztráció akkor is szükséges.

(És mennyire jó lenne a jövedelem vizsgálatoknak! Hiszen ezzel hiteles (vagy legalábbis bevallott) háztartási / családi jövedelmekhez lehetne jutni.)

Az az elképzelés, hogy egy ilyen adórendszer jól hatna a népesedésre, valószínűleg nem állja meg a helyét, bár biztos, hogy a jelenlegi helyzetet, mikor a gyermek önmagában szegénységi kockázati tényező, enyhítené. Valószínűleg az eddig halogatott gyermekvállalást könnyítené meg, és ezzel átmenetileg megnőne a születésszám.

De a lényeg inkább a javaslat: van miről vitázni, kidolgozott, koherens elképzelés. A fidesz és a KDNP megtette az első lépést a kormányzóképesség visszanyerése felé, és ez jó.





Powered by ScribeFire.