hétfő, október 19, 2009

Jó hírek

Index - Gazdaság - Az emberek 99 százaléka jól jár a jövő évi szuperbruttósítással
Végre, csökkennek az adók.
Azért nyolc év alatt csak sikerült valami pozitívat is elkövetnie a kormánynak. Ezzel a Fidesz dolgát nehezítik ugyan egy kicsit, de nem bánom. Reálisan ezután adócsökkentéssel nehéz lesz kampányolni, de ez legyen a kampányguruk dolga. A kiadások csökkentését biztosan nem ígérik, hiszen a járadékosok tömegeinek szavazataira ők is számítanak.
Nézzük csak. Ma az országban van kb. 3,7 millió háztartás. Közülük nagyon közelítő becslésekkel nagyjából 1,2-1,5 millió lehet, akiket a változások pozitívan érintenek (nagyjából ennyi az adózók száma is) de persze nem minden háztartásra jut egy adózó, és sokan csak a minimálbér után fizetnek adót. Tehát a változtatások jó irányba tett lépések, de közvetlenül korántsem érintenek annyi embert, mint jó lenne. A közvetett hatások között, amennyiben megjelenik a munkaerő-költség csökkenése, jó hatással lehet a foglalkoztatásra és a gazdaság kifehérítésére is, hiszen kisebb költséggel lehet foglalkoztatni, illetve a jövedelem eltitkolásából szerezhető előny is csökken.
Akampányra gyakorolt hatásában az mindenképpen jó, hogy kevésbbé lehet majd a népnyúzó kormánnyal érvelni, és talán lényegibb kérdésekben is lehet majd ötleteket hallani.