kedd, október 27, 2009

Falugazdászok és a tönkretétel

Elveszejtik a családi gazdaságokat! Nemzetvesztés! Akármi!

A falugazdászok tanácsadók, gazdálkodási, pályázati, stb. feladatokat látnak el. Most ezeket akarják valahogy átcsoportosítani, és a hírTV-n valaki éppen magyaráz (és összeesküvéselméleteket gyárt), hogy a tényleges szándék a falugazdász hálózat megszüntetése (1994-ben 1200, jelenleg kb. 750 van).
Őket az állam fizeti. Azt még értem, hogy kezdetben erre szükség volt, és az állam segély helyett inkább vállalkozás-támogatási rendszert épített ki.
De. miért kellene az államnak egy ágazat számára speciális szaktanácsadási rendszert fenntartania? Ha a hálózat jól működik, akkor a gazdálkodók jövedelme nő. Miért ne fordíthatnák a növekvő jövedelem egy részét tanácsadók alkalmazására? Miért kellene nekem hozzájáárulni a mezőgazdasági kisvállalkozók sikerességéhez? Hiszen ez egyfajta jövedelem-átcsoportosítás az adózóktól vállalkozók egy csoportja felé. A falugazdász hálózatot szerintem privatizálni kell, hiszen ha sikeresek, akkor a gazdáknak lesz elég pénze, hogy fizessenek a tanácsadásért. A falugazdászok pedig végezhetnék a tevékenységüket vállalkozóként, vagy alkalmazza őket a gazdák szövetsége, az önkormányzat, alapítvány, a gazdakör, csak ne a központi kormányzat. Mert ez nem állami feladat.