szerda, szeptember 30, 2009

Az új nemzeti szocializmus

Vona Gábor: Ökoszociális nemzetgazdaság (Rend, Jólét, Ébredés - 35. rész) | barikád.hu - Döntsd el, melyik oldalon állsz!
Senki ne náciveszéllyezzen. A Jobbik nem náci. A nemzet és a szocializmus összekapcsolása pedig a huszadik század jellegzetessége. A jóléti államoktól a szocialista táborig és a Szovjetúnióig láthattuk különböző formáit.
De térjünk is rá az írásra. Micsoda vízió! Összeesküvéselmélettel kombinált apokaliptikus látomás, amiben a "gigantikus tőkekoncentráció" egy "átalakuló trükk segítségével átmenti hatalmát", és az emberi létezés tovább rohan a pusztulás felé. Szinte irodalom, már látjuk is magunk előtt a rettenetes tőkekoncentrációt, ahogy átalakul, hogy továbbra is sötét összeesküvést szőjön a világ megmentéséért fáradozó hazafiak ellen. A fény és a sötétség örök küzdelme a történelem színpadán.
A helyzetértékelés továbbviszi a sötét képet: a felelős az a csúnya nagytőke. Véletlenül sem említi a kisemberben kapzsiságát, felelőtlenségét az erkölcs hiányát. Hiszen mindig más a hibás. Csak elég a rendszert jobbikra változtatni, és beköszönt az egyetemes magyar jólét kora. Csak szavazz jó helyre, és mindenrendben lesz. Továbbra is maradhatsz olyan, mint eddig: rest a jóra. Vona azt üzeni, hogy nem az embernek kell változni, csak a körülményeknek.
De van ám megoldás: az ökoszociális nemzetgazdaság. Ami a gazdaság (elsősorban a csúnya, extraprofit hajhászó multik) korlátozását jelenti, valami meg nem határozott gazdaság az emberért elv mentén. Ami nyilván csak azon múlik, hogy bejelentik. Kapunk is egy egész bekezdést a nagy tervről. Mert "a szavakban bátor, de tettekben gyáva politikának értelme nincs", ugye Fidesz? Bezzeg a csak szavakban létező politikának!
Szóval öko, mert az a gazdasági mohóság tönkretette a környezetet, jól. A globálkapitalizmusig meg összhang volt, jól. Gondolom a sumér városok nem hallottak erről, azért öntözték túl a földjeiket. Az ember mindig is átalakította a környezetét, csak ma egyszerűen többet tudunk a lehetséges következményekről. A leírt öko programot az EU próbálja megvalósítani, pl. a mezőgazdasági támogatásokon keresztül. Feltalálták a melegvizet. A Jobbik politikai fantáziája szociális is. Már miért is ne, olyan jó tapasztalataink vannak a szocializmusról. Mert mindenki dolgozott - de minek, meg 3,6 Ft volt a kenyér, meg el lehetett lopni egy nyaralóra valót a gyárból. Ideális világ. A Szu pedig bámit megvett. Esetleg Irán is ilyen ideális kereskedelmi partner lenne? Esetleg lehetnénk beszállítók az iráni atomprogramba? Már csak az hiányzik, hogy dolgozni mindenki a képességei szerint fog, ám jóléte a szükségleteihez igazodik. Az összeesküvéselmélet természetesen itt is visszaköszön: "A globális kapitalizmus ugyanis olyan ütemben használta fel humán forrását, az embert, hogy annak szellemi-lelki-fizikai regenerálódására sem hagyott módot". Hány ember él a Földön? Miért fenyegeti a túlnépesedés Afrikát? Csak nem azért, mert az a rettenetes globális kapitalizmus ezt lehetővé teszi?
És végül nemzeti is, mert a nemzet nem csak történelmi, hanem gazdasági egység is. A legnagyobb ellenség itt is a multinacionális tőke. Annál többet, mint amit egyébként minden állam tesz persze itt sem tudunk meg. Esetleg annyit, hogy a hatalmas magyar nyersanyagkészleteket meg bizonyos stratégiai ágazatokat nemzeti kézben kell tartani. Mintha ez garancia lenne a hatékony működésre.
Amit a Jobbik elnöke alternatívaként előad, az egy rosszabb viccnek elmegy, esetleg egy vidéki pártgyűlésen biztos megtapsolnák. Hiszen benne van minden, amire a nép vevő: az ellenség megnevezése, a változás ígérete, a bátorítás.
De hiányzik belőle minden, ami egy vitaképes politikát jellemezne: az elemzés, a tényszerűségre törekvés a lehetőségek és célok mérlegelése. A Jobbiknak nincs programja. Az ellenséget meg tudja nevezni, de kiút felvázolásában harmatgyenge. Az itt javasolt megoldások vagy már most is működnek, vagy próbáltuk, és látjuk mennyire eredményes, vagy soha nem is volt realitásuk.