kedd, június 19, 2007

Változás és állandóság

"Szilvásy megbukott" - Gyurcsány régi embereket nevezett ki új feladatokra

Lánchíd rádió híre

Török Gábor véleménye

(átírva)

"Mindenki egy székkel arréb ült." - mondják.

A kormányzati szerkezet nem javult, csak az eddig a parlament által kevésbbé elszámoltatható embereket miniszterré tették. A parlamenti ellenőrzéstől viszont nem várok sokat.

Bajnai Gordon miniszterré tétele szerencsés, de inkább a fejlesztéspolitikát irányíthatná miniszterként, nem az önkormányzatit. Így egy túlságosan is vegyes tárca jött létre, olyan emberrel, akinek önkormányzati tapasztaltati nincsenek. A két terület szvsz elég különböző. Így a fejlesztéspolitika az önkormányzatokat érintő ügyekre koncentrálhat jobban, pedig annál azért szélesebb körű (vagy csak a pénzosztásnál hatékonyabban lehet a baráti önkormányzatokat támogatni). A fejlesztéspolitika megérdemelne egy önálló minisztériumot. Még sokkal többe sem kerülne, hiszen Fejlesztési Ügynökség létezik, a kormányban is számos posztot érint ez a feladat. De nyilván jobb ha eggyel kevesebb miniszter van, mintha a kormányzati struktúra átgondolt.

Aztán. Draskovics, mint a közigazgatási végrehejtásért felelős miniszter - mintha az állami szervek átalakítása befejeződött volna. Igaz, ennyi kapkodással nem jutnak sokra amúgy sem. Nyilván a hatékonyságot fogja segíteni, hogy a kancellári mellé másik minisztert is tettek (esetleg nem a kormányzásról van szó, hanem a belső hatalmi egyensúlyról).

És maradt Szilvásy is, gondolom titkosszolgálati sikereire tekintettel kapta meg a régi-új feladatait. Titkosszolgálatok és kormányzati informatika.  Elmaradott vagyok rettenetesen, de nem értem, miért  kellene miniszternek felügyelni a hivatali infrastruktúra részét képező informatikai feladatokat? A következő lépésben a takarítókat is miniszter irányítja?

Az átalakítás vesztese Lamperth Mónika lesz, aki a szociális és munkaügyi tárcát kapta meg. Rossz nyelvek szerint, a megszorítások következő hulláma még előttünk van, és az pont a szociális területet fogja érinteni.

Szóval, az átalakítások ismét csak a kapkodás jeleit mutatják. A kormányzati struktúra inkább a szocialisták belső hatalmi viszonyait tükrözi, mint átgondolt kormányzati elképzeléseket.





Powered by ScribeFire.