kedd, június 26, 2007

1:2

A Gondola publicisztikáiról

Bele-beleolvasok a Gondola publicisztikáiba ma is. Régebben élvezettel olvastam írásaikat, manapság egyre inkább csak bosszant, hogy miért kell alapavető tényektől elrugaszkodni, kifordítani a valóságot, összeesküvést látni minden bokorban.




1. Még tetszik is, bár kissé langyos. De legalább jogosan oszt ide és oda is.




2.1 Nem idézek, ott a link. Maga a bevezető szöveg elég bosszantó. Nem világos, hogy a haza iránti lojalitás nem a kormány színétől függ? Aki nem adózik most ellenállásdiból, az talál majd okot, hogy máskor se adózzon. Rossz kezekben van a kormány? Igen. Lehetőség lett volna leváltani? Igen, csak az ellenzék volt szíves alulmaradni a rendszerváltás utáni leggyengébb kormánnyal szemben.

A magyarok évtizedek óta egyéni stratégiákkal próbálnak kibújni a közösség iránti kötelezettségek alól.
Ez igaz. De erre nem megoldás, hogy kényünk-kedvünk szerint felrúgjuk a közösség iránti lojalitásunkat, mert akkor mások is felhatalmazva érezhetik magukat arra, hogy adott esetben ők is ugyanezt tegyék. Nem megvenni a BKV bérletet, mert Gyurcsány van hatalmon nem ellnállás, hanem visszaélés azokkal szemben, akik fizetnek. Lopás, hogy világos legyek.




2.2 Visszaélés a statisztikával. Meg szokásos jobbos toposz: Gyurcsány népirt, míg Orbán alatt persze nőtt a születésszám, hála a Vezér politikájának. Talán érdemes lenne hörgés helyett kissé megvizsgálni a tényeket (csak így, kapásból , különösebb statisztikai apparátus nélkül). Magyarországon évente kb 90 ezer gyermek születik. Ha a meddőségi központ lehetőségeinek felelőtlen szűkítése (ami elítélendő) miatt 150-nel kevesebb gyerek születik, az 1/4%-os csökkenés. A népirtáshoz talán kevés. Vagy mégis? Csak haladó konzervatívnak kell lenni?

Hogy miért növekedett Orbánék alatt a születésszám? többek között azért, mert a '70-es évek elején született, nagyobb létszámú korosztály akkor lépett szülőképes korba. Lehet hatása az Orbán kormány intézkedéseinek, de valószínűleg közel sem annyi, mint egyes (tömeges) egyszerűek gondolják. A demográfiai folyamatok a túlságosan is összetettek ahhoz, hogy négy év néhány intézkedése komoly nyomot hagyjon rajta.



Attól, hogy nem űzünk racionalista politikát, nem árt, ha használjuk a józan eszünket.

KSH adatok a népesedésről





Powered by ScribeFire.