kedd, március 13, 2007

Totális demokrácia

Nem marad más, mint a választók és a kormány. A demokrácia és a Gyurcsány kormány kapcsán merült fel ez a gondolat. Egyes kritikusaik szeretik emlegetni, hogy nem demokrata. Nem igaz. Teljesen, meggyőződésesen az. Körülbelül úgy, hogy mindent a népért, semmit a nép által.

Amit ezek a kritikusok rosszul érzékelnek, az nem a demokrácia hiánya. A totális demokrácia nem a nép uralmát rombolja le, hanem a fékek és ellensúlyok rendszerét.

De ezt már biztosan kifejtettem néhányszor. A jó kormányzat korlátozott. De a korlátozott kormányzat nem azt jelenti, hogy nincsenek hatalmi központok. Vannak, csak szétszórva. A helyi önkormányzat sincs meg valódi hatalom nélkül, de minden valódi hatalom – akaratérvényesítő képesség – a központi, kormányzati hatalom korlátja. Nem csak a törvényekben említett hatalomgyakorlók vannak. Az élet, normális körülmények között több, mint amit a törvények szabályoznak. (Bár manapság az írott törvény lassanként minden mást elnyel.) Viszont ott sincs szabályozás nélkül, csak más teszi. Szokások, tradíciók, vallás. A szabályozás nem jelent tökéletességet. Az ember régen se volt se jobb, se rosszabb, mint most. Csak akkor még voltak világítótornyok, amiket mára a felvilágosodott gőg lerombolt. De ez csak kitérő volt.

A totális demokrácia a népet kiszolgáltatja a kormánynak, a kormányt pedig a népnek. Ahogy láttuk: osztogatás, hogy hatalmon maradjon, majd az egyetlen lehetséges program, hogy elhozza az N. számú boldog jövőt. A központi kormányzat egyre több intézményt az ellenőrzése alá von, megszünteti vagy elgyengíti a korlátokat. Felszámolja a közigazgatási állímtitkári funkciót, hogy az igazgatásban jobban érvényesüljön az akarata. Új, a parlamentnek nem alávetett döntési fórumokat állít fel (államreform, fejlesztéspolitika).

Két korlátja marad, az ellenzék, és a média. Magyar vonatkozásban az ellenzéket talán hagyjuk. A kormányt ellenőrző funkcióját jelenleg nem teljesíti. Korlát lehetne még a média, de az igénytelen, behódolt, mert ugyanazt hiszi, mint a kormány, vagy gyenge. A kormányzat amúgy is monopolizálni szeretné a valóság értelmezését. Nincs más lehetőség, halljuk minden nap. Ha ez sikerül, a kör bezárult. Azt látod, amit ők elképzelnek neked, és mivel ők tűnnek jobbnak, rájuk szavazol. A demokrácia megmarad, csak a döntés szabadsága tűnik el.

Ha hagyjuk.