péntek, november 24, 2006

Tory: Bokros Lajos

Az állam nem elég hatékony? Az elmúlt éveket nézve tényleg nem. De mielőtt megint a lusta bürokratákra mérnék az első csapást (köztük rám is), érdemes közelebbről megnézni a helyzetet.
Mit tesz a csúnyagonosz bürokrácia? Végrehajt. Amit, és ahogy a politika megköveteli. Ha a politikai szinten, a legfelsőbb döntéshozóknál három dolog számít: haverok, buli, Fanta, akkor ne csodálkozzunk, ha elfolyik a pénz.
És aki közel van, az jól látja, merre megy a pénzfolyó: tanácsadók, stratégia-előkészítők, kiszervezők hada épült rá az államigazgatásra. Miért is? Hiányozna a szakértelem? Akkor miért nem rúgják ki? Ha meg tudják oldani a külsősök, miért tartják fenn a minisztériumot? Az elképzelés egészen az első kormányváltásig működne, aztán mindent kezdhetnének elölről. (Az igazgatás folyamatossága ettől megszűnne, de látszólag jóval kisebb lenne az állam.)
Nálunk is, a főnökségnek tartott kiszervezéses előadás után a legbecsületesebb előadó megjegyezte: a kormányzati szféra nem úgy működik, mint egy vállalat, ezért a vállalatoknál alkalmazott eszközöket sem érdemes nyakló nélkül átvenni - a kiszervezés előtt pedig gondolják át, hogy hosszú távon is megéri-e.
Aztán: a kiadáscsökkentés (hogy világos legyek: szociális rendszer és a nyugdíj) is fontos, csak. Hol fog dolgozni az, akit már ma sem alkalmaznak, mert hiányoznak a képességei (alacsony végzettségű, kistelepülésen él, és még roma is)? Visszajutottunk az ország gazdasági problémáinak alfájához: munkahelyet kell teremteni. Nem közmunkát, nem segélyt, hanem tartós, piacra termelő munkahelyet.