csütörtök, október 19, 2006

Torynak, komment helyett

Ha egy egyén/szervezet romlott, önbizalomhiányos, szereptévesztett, akkor veszélyes, ha hatalom kerül a kezébe. Nem fogja tudni mérsékelten használni, nem képes mérlegelni. Félelme és önbizalomhiánya elvakítja. Vagy nem lép fel kellő eréllyel, mert fél a következményektől, ha viszont nyeregben érzi magát, akkor féktelen tombolásba kezd, és kiéli minden frusztrációját - adott esetben az első szembejövőn.

Talán mindneki megfigyelte már magán, hogy van olyan, amikor valami feldühíti, de tehetetlen, és máson vezeti le az agresszióját. - Ez egyénileg sem jó. Hát még szervezeti szinten.

A hatalom az anarchisták szerint rossz, a zsarnokok szerint önmagáért való. Mindkét álláspont káoszhoz vezet, az pedig erőszakot szül. A jó rend nem hatalom nélküli, hanem mérséklet hatalmú.

"Nem volna fölöttem hatalmad, ha onnan felülről nem kaptad volna." (Jn19,11) A hatalom felelősség.  A hatalom legfontosabb korlátja a hatamat gyakorló erkölcse, hogy el merjen számolni tetteivel. Ha ez nincs, a hatalom zsarnoki lesz.

A civilizált és  a kaotikus ország között számos különbség lehet, az egyik éppen a hatalom gyakorlásának módja.

A rend a fejekben és a szívekben kezdődik, nem a törvényekben.

Baj van a szerájban (HVG) Csak hogy mentegessem a HVG-t.