kedd, október 03, 2006

Gyorselemzésünk következik.

(és nagyképű sem vagyok)

Az önkormányzati választás megvolt, eredmények majdnem tökéletesek, talán a főpolgármester az egyetlen kellemetlenség. De most az önkormányzati eredmények nem a legfontosabbak.

A vasárnap legnagyobb jelentőségű eseménye a köztársasági elnök beszéde volt. Megismételte a véleményét, gyakorlatilag távozásra szólította fel Gyurcsányt. Szerintem ez volt a további események elindítója.

A szocik első meglepetésükben kiakadtak (Szili Katalin reakciója: „a köztársasági elnöki hivatalhoz méltatlan”), ehhez társultak a liberálisok is (a blogok között is, pl.: Bakura bejegyzése), de ezek szerint Sólyomnak igaza van.

A választások után, az addig semmiféle közjogi következménnyel nem jár álláspont a miniszterelnök részéről megváltozott (Mi az hogy! Nagyon is!): már érzik a következményeit, és hirtelen ötlettől vezérelve Gyurcsány bizalmi szavazást kért maga ellen (szerintem leginkább Sólyom beszédének hatására). Kockázatos is lehet ez a lépés (bár a SZDSZ, ahogy a liberálisoktól elvárható, gondolkozik azon, hogy képviselői számára kötelezővé tegye a Fletó melletti szavazást, de ez legyen a „szabadság” barátainak baja). Bár Gyurcsány érzi, hogy a párton belül nincs alternatívája, és senkinek eszébe sem lesz leváltani (megtalálták a viktorukat, de látszik, hogy nem csak előnyei vannak haha).

És akkor lássuk a Fideszt: igen határozottan léptek fel, 72 órás ultimátumot adtak a szocialistáknak Gyurcsány menesztésére. Több mint merész lépés. Inkább vakmerő. Valószínűleg a szocialisták ettől úgy érzik, hogy sarokba szorították őket, ezért még erősebben támogatják Gyurcsányt – aki már utóvédharcokat vív. Vége, csak még nem látja.

Ja, és tegnap az adatvédelmi biztos is nyilatkozott a hazugságos ügyben, nem éppen GyF mellett…

A válság gyors megoldása lenne az ország érdeke. A legegyszerűbb megoldás a kormányfőcsere, akár Bokrosra is (őt legalább szeretné a pénzeszsák). (Mondjuk nem értem, hogy a fideszes ötletek, mert programról nem beszélhetünk, miért nem tetszenek a külföldieknek (foglalkoztatás növelése, ami kulcskérdés, adócsökkentéses gazdaságnövelés), de tegyük fel, bolond vagyok.) Viktor nem lesz miniszterelnök, mert egyrészt nem akar, másrészt kicsi az esélye az új választásoknak. Ezt a Fidesz sem követeli, csak Fletó távozását. A „szakértői kormány” pedig jót tenne az országnak, és a politikai elitnek is (mert végsős soron egyikük se viszi el a balhét – a kellemetlen intézkedésekért a szakértők lesznek a felelősek). Sőt. Akár hasznos is lehet, hogy van másmilyen politika is.

És végül az utcai politizálásról

Demokrácia van, néphatalom, vagy mi, akkor pedig a nép igenis politizálhat, nem csak négyévente kétszer, amikor nagy kegyesen megengedik neki. Közös ügyeink nem Dörmögő Dömötör, kiszfiú és kalapos néni játékai. És a nép, ha úgy tetszik neki, az utcára megy. Furcsa egyese hozzáállása a demokráciához. Még a végén kiderül, hogy komolyabban veszem - pedig nem tartom sokra - mint a hivatásos demokráciabajnokok.


Technorati Tags     ,,,