vasárnap, október 29, 2006

1956 és egyebek

1956

Anti-kommunista. A létező kommunizmus/szocializmus elutasítása közös volt a felkelők között, ha más nem is.

Ellen-forradalom. John Lukacs írja ezt az Ellenforradalomban. Ez elismerés, amolyan konzervatív módon. Nem szeretjük a forradalmat, 1789, meg a királygyilkosság óta. A forradalom legtöbbször összekapcsolódott egy íróasztal mellett elgondolt (rém)álom erőszakos megvalósításával. Hiszen a rendszer, ami ellen a normális élet igényével felkeltek, forradalmi volt. Magyarországon kicsit más a helyzet, de erről máskor.

„1956-ban a kommunizmus halálos sebet kapott, ami azonnal üszkösödni kezdett.”

'56-ban rend volt a fejekben, ezért lehetett tiszta és emelkedett.

Be kell épülnie a nemzeti legendák közé, úgy, ahogy 1848 is. A pesti srácoknak, az egyetemistáknak, Nagy Imrének egyaránt. A történészek meg vitassák meg, de ez nem érinti a legenda lényegét.

Ma nincs rend a fejekben, ez látszik az utcákon is. Se a tüntetők, se a hatalom fejében.

Az október 23-i tüntetések legemlékezetesebb mozzanata a tank elkötése. Van benne valami csínytevés szerű, a hatalom fricskázása.

Adatkezelés

Az Inforádiót hallgattam, és egyszer csak: a rendőrség, ismeretlen tettesek elleni nyomozás ürügyén elkérte a baleseti intézettől az október 23-án bevitt sérültek adatait. Jó, ugye? Másnapra az ügy már az adatvédelmi biztosnál volt, aki összevonta a szemöldökét, mire a rendőrség magyarázkodni kezdett, hogy ők csak azt, amit nekik szabad, és célhoz kötötten és stb.

Azért nekem bűzlik a dolog. Ha csak neveket és lakcímeket kérdeztek, abból mit tudnak meg? Kikeresik, aki már bekerült a nyilvántartásukba, és akkor mi van? Beidézik tanúnak? Milyen alapon? Azért, mert akkor éppen kórházban járt?

Nem vagyok jogász, de szerintem az ilyen tömeges adatkérés nem indokolható, és szerintem önkényességre ad alapot, így egy jogállammal nehezen összeegyeztethető.

Történelmi alkotmány

Hallottuk a tüntetők egy részétől, hogy vissza kellene térni a történelmi alkotmányhoz. Mihez?

1946-ig, ún. történeti alkotmányunk volt, ami egyes törvények részeiből, és joggyakorlatból állt. És, nem elhanyagolható módon folyamatos hagyományból. Azóta azonban volt 40 év „szünet”. Lecsókolbászkerítéses legvidámabb barakk. A folyamatosságban egy kis hiány. A szakadás előtti viszonyokhoz nem tudunk visszatérni, törvényeink újak, joggyakorlatunk már más. A történeti alkotmány követelése szentkoronás-turulos zagyvaság, értelmetlen és megvalósíthatatlan, mert csak az alapjai hiányoznak. Egyébként is. Az az alkotmány, amiről álmodoznak, ugyanúgy egy kihirdetett, kézbe vehető alkotmány lenne, mint a mostani.

Amiről azt érdemes megjegyezni, hogy ez maradt benne a legváltozatlanabb: „A Magyar NépKöztársaság fővárosa Budapest.”


Technorati Tags ,,