szombat, május 06, 2006

inforadio.hu - Pengeváltás a katolikus egyház és az MSZP között

Már megint. Az ún. baloldali értékek és az evangélium. Miért vélik egyesk, sőt, még a püspök is azt, hogy az evangélium értékrendje baloldali? Nekünk keresztényeknek mi közünk ehhez a politikai ideológiához? Hol van az evangéliumokban leírva, hogy vegyétek el állami hatalommal a gazdagoktól a vagyonukat és osszátok szét? Nem azt találjuk inkább, hogy te magad adj a szegénynek? Nem azt fogják kérdezni tőled, hogy kire szavaztál, aki aztán adott enni-inni a szegénynek, hanem, hogy te adtál-e enni, inni stb.
A keresztényéségnek semmi köze a baloldalhoz. Talán Szent Ferenc, vagy az őskeresztények baloldaliak voltak? Hiszen nem akarták megváltoztatni az államot! Engedelmes polgárai voltak Rómának, és imádkoztak a császárért, bár nem engedelmeskedtek mindenben.
A magukat baloldalinak nevezők miért ne lehetnének hiteles baloldaliak? Gyurcsány, a KISZ vezérségével, vagyonával, fejlesztős-haladós dumájával a hiteles baloldali. Leginkább azért, mert azt mondja, de azért is, mert ő ezeknek az örököse, a francia forradalomé, Leniné, Rákosié, Kádáré és Blairé is.
Nem mi, keresztények vallunk baloldali értékeket, hanem a baloldal véli úgy, hogy bizonyos értékeit a keresztények is osztják. De azért fel kellene ismerni, hogy az esetleg azonos cselekvés mögött teljesen különböző indíttatás áll.
A keresztények nem akarják kiforgatni sarkaiból a világot, főleg nem államhatalmi eszközökkel. Maguk akarnak tökéletesedni, több-kevesebb sikerrel. A kereszténység Isten és ember személyes kapcsolatáról szól, nem politikáról. Vannak politikai vonatkozásai is, de jó keresztény bármilyen rendszerben lehet az ember, mert tudjuk, hogy a mi Urunk legyőzte a világot, és, hogy az igazsgág szabaddá tesz. Szabadabbá, mint bármilyen földi mennyországot ígérő politika.