kedd, május 23, 2006

Fidesz & válság

Oly sok elemzés jelenik meg a jobboldal és a Fidesz bajait elemezgetve! De csak most kezdődtek volna? Hiszen a Fidesz 2002 óta (vagy talán már régebben is) hasonló problémákkal küzdött. Nem elég "nyugatias", "megosztó", túl sok emberhez akar szólni, nincsenek új arcai. De ha az elmúlt négy év nem volt elég a megoldások keresésére, akkor most mit várunk? A Fidesz stratégiája vereséget mért a jobboldalra, egy olyan helyzetben, amikor kötelező lett volna hozni a választásokat, hiszen kormányzati teljesítmény nem volt, szélesedő válság viszont igen. A "racionális választó" és hasonló terminológia abszurd, hiszen ilyen nincs. A választó médiakorban nem racionális, a tények összességének megértéséhez pedig nem elég okos.

De nem a Fideszt sajnálom, hiszen maguknak köszönhetik. Magunkat, a modernizátorok újabb elszabadulása miatt, és ismét csak magunkat az alternatívák hiánya miatt. Gyurcsánynak, bármennyire is szomorú ez a helyzet, nincs komolyan vehető ellenzéke a parlamentben, csak egy saját demagógiája által megvert frakció. Az ellenzék, vagy valami hasonló szerepét közgazdászok, gazdasági vezetők és egyéb értelmiségiek játsszák. Csakhogy őket senki sem választotta erre, és nem is lehetnek partnerei a kormányzatnak.

Apróhirdetés

Felelős kormány és ellenzék kerestetik közepes méretű,  lehetőségekben bővelkedő, de felújításra szoruló ország vezetésére.

Hogy még egyet üssek a Fideszen: nem csak hangoztatni kellene, hogy mennyire konzervatív, hanem úgy is kellene tenni, legalább néha.


Technorati Tags     ,