csütörtök, október 27, 2005

Független és civil

Hírteve, Lapzárta, két újságíró beszélget (MN<->NSZ), most éppen a Magyar Vizsla c. kiadványról. Mely sajtótermék szépen eljátszik a népesség irigységre való nemes hajlamával, meg a szociális demagógiával, de ez mellékszál.
Amiért billentyűzet püfölésébe kezdtem, az a civilek és a politikától való függetlenség. A NSZ újságírója vetette fel, hogy azért, mert a Fidesz szlogenjeit használja, nem független, sőt, még csak nem is civil.
Ezek szerint, aki pártoktól függetlenül merészel politikával foglalkozni, az nem civil? Ez azért érdekes (Én se vagyok civil?). A civil az, aki nem foglalkozik politikával? Az talán foglalt? Újságíróknak, pártoknak és megmondóembereknek? Nem tartozik talán a szabadságunk körébe, hogy azzal foglalkozzunk, amivel úri kedvünk diktálja? Madárvédelemmel, sör-minőségbiztosítással, horgászattal, stb. Miért pont a politika maradna ki? Nem közügy?
Szerintem igen.
Már megint mi derült ki: van a fúj politika, és azon kívül minden egyéb. A politika az életünk része, és, ha már egyszer demokrácia, meg általános választójog dívik, akkor mindenki illetékes, sőt, azt is mondhatnám, hogy köteles foglalkozni vele, mert csak akkor felelős polgár. Na jó, ez talán kicsit erős, de nem vonom vissza teljesen.
Azt gondolom, hogy a pártok és a civil szervezetek között nincs oly nagy különbség. A pártok csak annyiban különböznek, hogy céljuk a közhatalom megszerzése és a velük egyetértők érdekeinek, értékeinek képviselete.
A köz ügyei a mi ügyeink, kicsiben és nagyban is. Nem félni kell tőle, hanem helyesen művelni.