kedd, szeptember 20, 2005

Mire a németek határoznak, túl késő lesz

Csattanós válasz a mi kérdéseinkre is az állam szerepéről, a szociális hálóról, adóreformról és a gondoskodó állam oly divatos elképzeléséről.
Már csak rövid idő, és mi is érezni fogjuk.
A neoliberális elvek a gazdaságban, és az össznépi jóléti kiadások lefaragása nem csak divathullám vagy egy ideológia, hanem a szükség diktálja. Európa elfogy, és a csökkenő számú nem nyugdíjas nem tudja eltartani a többieket - logikus lépés a jóléti kiadások megnyirbálása. Ahogy Churchill mondta: nincs hasznosabb, mint csecsemőkbe tejet adagolni. Ezt elfelejteték, helyette az európaiak fogyasztottak, és most jönnek a kellemetlen következmények.
Az idézett cikk elején leír egy esetet Mr Steyn: Franciaországban egy fickó öt évig élt elhunyt anyjának földi maradványaival, hogy felvehesse annak nyugdíját. - Európa helyzetének tökéletes összefoglalása: szibariták a pátyolgató államban, szemben a demográfia realitásaival.
És akkor én is mondok egyet: Gyerekeid a te nyugdíj- és betegbiztosításod. Ha sok lesz, akkor sokan gondoskodnak rólad, ha nincs, majd választhatod a "kegyes" halált vagy a nyomort.