szerda, december 17, 2008

A bukás

Index - Igény, az volna rá
Feloszlatták végre! Az egyesületet, ami ugyan csak álca, és egyáltalán: működik? De a probléma megoldásához nem kerültünk közelebb, mert az nem a Magyar Gárda.
A probléma továbbra is az állam szétrohadása, az, hogy az ország egyes területein már nincs jelen az állam (és vele együtt tűnik el a civilizáció is). A legfontosabb feladatát, a biztonság garantálását nem tudja biztosítani, képtelen fenntartani a közrendet. Ez vezet aztán az áramos kerítéshez és a gárdához egyaránt.
A Gárda azon túl, hogy egy jogos igény miatt jött létre, elég felemás képződmény. Bár nyilvánvaló célja a közbiztonság erősítése lenne, de erre mára teljesen alkalmatlan lett. Szerintem elsősorban a köré épülő ködevő nacionalizmus miatt. A Gárda nem az állam "kisegítését" tartja fonosnak, hanem a nemzetét. De a nemzet nevében gond nélkül szembefordul a magyar állammal is (a mozgalmat nem lehet feloszlatni), ezzel maga is a probléma részévé válik. Működésük politikai akciókra korlátozódott, a vonulások tiltakozó megmozdulások, tüntetések. A biztonsági problémák megoldásához semmivel nem járultak hozzá. Ahhoz minimum polgári öntudat és az államhoz való lojalitás szükséges, meg némi értelem. A lánglelkű nemzetféltés és a sajátos rendpártiság nem elég. Ez a mentalitás a forradalmárok jelemzője, de kevés forradalmárból lett igazi államférfi.
A feloszlatás pedig nem megoldás. egyrészt hatástalan, hiszen a mozgalom kicsúszik a jog hálójából, ellenben a problémát nem oldja meg - a probléma a magyar állam szemünk előtt zajló bukása. Képtelen ellátni alapfeladatait, sőt, egyre inkább úgy tűnik, még elképzelése sincs arról, melyek is lennének azok egyáltalán.
De van a Gárdának egy kelemetlen mellékhatása: az idióta módra megközelített biztonsági probléma sikeresen vált etnikai / nemzetiségi kérdéssé. A cigánybűnözés hangoztatására a válasz egy erősődő magyarellenes cigány nacionalizmus lehet. Demokratikus korokban a problémák egyszerűsítése amúgy is állandó veszély, és egy értelmiséggel alig rendelkező, leszakadó társadalmi csoportra még veszélyesebb a demagógia. Jó úton vagyun afelé, hogy nemzetiségi szembenállássá váljon egy alapvetően közbiztonsági kérdés. Hiszen a romák sem tudnak hűségesek lenni az államhoz - mihez is lennének, amikor az államukat a magyarok sem becsülik. Még ha akarnának, akkor sincs hova integrálódni. És marad a nemzeti identitás, mint összekötő erő - a Gárda által képviselt magyar nacionalizmus ellenpontja.
Hogy mi lesz ebből? Az, hogy mindenkinek rosszabb lesz.

(ez van még a gárdáról)