szerda, május 14, 2008

Meglepetés

Index - A teljes pénztártörvényt visszavonják
Az új reformkor zászlóshajója csatlakozott a pannon pumához - kimúlt, kormányzati segédlettel.
A pénztártörvény eredetileg is csak egy rossz politikai kompromisszum volt: legyen benne valami magán, meg állami is, hogy mindenki saját kedve szerint magyarázhassa, és még a haveroknak is jusson némi zsíros állás. Rossz koncepció rosszul megvalósítva - ennyit a szakértelemről és a kormányozni tudásról, sokadjára.
A kormány bársonyos reformjai és tiszta baloldali politikájának megnyilvánulásaként lehet majd kommunikáni, hogy visszaszerezzék az elolvadt szavazótábort. A visszavonás körülményeiből utólag is jól látszik, az, ami világos lehetett már régen, hogy mennyire kiérlelt és átgondolt törvényről volt szó, mennyire szilárd szakmai és politikai akarat állt mögötte. Semennyire. Az egészségügy átalakítása (üzleti alapokra helyezése) az Szdsz túlságosan is ideologikus vesszőparipája (dogmatizmusa) volt, és miután távoztak, már nem is fontos az egész a kormánynak.
Érdemi előrelépés az egészségügy átalakításában már nem nagyon lesz 2010-ig, szerencsére. Az elképzelés, hogy az OEP végre biztosítóként működjön csak alap minden további átalakításhoz.