kedd, május 27, 2008

1 kis elképzelés

EGYETLEN1: Még1 javaslat
Egy utánaszámolást megérne. (Valószínűleg inkább logikus, mint megvalósítható a javaslat.)
Az első nehézséget a családi adózás jelenti: mi a család? A válások után átalakuló (elég nagy számú) családokkal mi legyen? Itt előjön a nyilvántartás problémája.
Újabb feladat az adó kiszámítása: az egésznek akkor van értelme, ha szuperbruttóról beszélünk (a munkáltató által fizetett járulékok, ami leginkább a jóléti járulékokat jelenti), de ebben az esetben a 25%-os szja valószínűleg nem jelent érdemi csökkentést. Más kérdés, hogy az összes elvonás a jelenlegi 60% körüliről 50%-ra mérséklődne.
Na meg az egész adóreform nem elképzelhető kiadási reform nélkül - ami itt a közmunka. Ez szintén jól hangzó elképzelés, csakhogy: lesz-e elég állami forrás a finanszírozásra, és mit csinálnának a közmunkások? Mert lehet, hogy sokszor az a helyzet, hogy azt a munkát egy vállalkozás jobban elvégezné. A tartós munkanélküliek egy részével biztosan gond, hogy nem alkalmazhatóak hatékonyan, mert finoman szólva, nincsenek meg a képeségei - szellemi, erkölcsi és fizikai sem.
Természetesen megoldást kellene találni az alacsony foglalkoztatottságra, de a probléma összetett. Ha nincs segély, és dolgozni kell, ez jó, csakhogy, a falu végi kamatos ember (merdzsós bűnöző) és a lumpen érdekeit egyformán sérti - hiszen eddigi jövedelemforrásaik megszűnnek. Nem csak bizonyos problémákat, hanem ezek egész rendszerét kell kezelni. (A csendőrségnek nincs túl jó híre, de a vidéki közbiztonság helyreállítására (növelésére) akár vissza is állíthatnánk, de a rendőrség nemrégiben rendfenntartásból eléggé leszerepelt (hirdetés: jellemes, törvénytisztelő fiatalokat keresünk csendőrnek).
Kiegészíteném a javaslatokat: az egészségbiztosítás (állami része is) biztosítás legyen, azaz minden jövedelem (segély, nyugdíj, gyes) járulékköteles (18 éves korig a gyerekek biztosítását az állam fizetné, a felsőoktatásban már nem ilyen egyszerű a helyzet, lehet, hogy az ösztöndíj is járulékköteles lenne). A kiegészítő biztosítások területére beengedném a magánbiztosítókat (valószínűleg az alap- és szakorvosi ellátások területére is, de ez okoz már némi nehézséget).
(első reakció vége)