hétfő, április 14, 2008

Értékelés

"Sokan voltunk és melegen" (mérlegen) | judapest.org
Jó, mert alapvetően civil, ill. nem nagypolitikai kezdeményezés volt. Határozott kiállás egy náci provokáció ellen. (megjegyzés: maga a jegyvásárlós dolog fogyasztóvédelmi kérdés, a Magyarok Nyilai támadása politikai okból elkövetett vandalizmus, de alapvetően rendőri és nem politikai ügy; Tomcat jegyvásárlós akciója a vandalizmus és a zsidók / cigányok emlegetése nélkül "belefér"; de pont ekkor pont így már nem, ezért jogos (és szerencsés) a politikai jelegű reakció - a civil kezdeményezés)
Saját értékelésem szerint: bár vannak agresszív széljobbosok, de kevesen, akik ellen lehet mozgósítani, ergo náciveszély nincs, mert tudjuk kezelni. Ezek után a Fidesz reakciója elégséges: kifejezik nemtetszésüket, de nem emelik nagypolitikai szintre, mert a társadalom védekező ösztöne elég fejlett a jelenség kezeléséhez (a demonstratív kiállással éppen a széljobb jelentőségét növelnék). A baloldal rárepülése a szokásos, bukott politikusok felvonulásást láthattuk, akik saját túlélésük érdekében használják fel kedvenc csodafegyverüket (ami elég láthatóan döglött).
Végül, de nem utolsósorban: újra látható a két jobboldal (by John Lukacs) - egyelőre a pártpolitika felszíne alatt.

Shaddai értékelése a jobboldal bélyegéről tévedés: nem engedhetjük meg magunknak, hogy a baloldal mércéivel mérjük magunkat. Nekik mi lehetünk fasiszták, antiszemiták és minden csúnyák és rosszak. Na és? Ha a Fidesz belemegy ebbe a játszmába, maga szolgáltat alapot a balos érveknek. A baloldal antifasizmusa gumicsont, de éppen ezért nem kell foglalkozni vele.