hétfő, március 10, 2008

A népszavazás eredményeiről és eredménytelenségéről

Elsőnek lenni nehéz, hülyének lenni könnyű.
Értékelés-féleség a népszavazásról.
Addig egyszerű, hogy győztek az igenek, aminek lesz némi szakpolitikai következménye, és legközelebb a témához csak a következő választások után lehet hozzányúlni. Az egyelőre reformmal sújtott területek problémái ettől még megmaradnak. Nem lesz jobb a felsőoktatás, nem lesz hatékonyabb az egészségügy.
A Fidesz csatát nyert, de a háborút még elvesztheti. A népszavazás a kormánnyal szembeni elégedetlenség kifejezése is, bárhogy is próbálják bizonygatni az ellenkezőjét. (Éppen azért próbálják bizonygatni azt, hogy csak szakpolitikai kérdésekről volt szó, mert a kormány is érzi, hogy nem.) De a Fidesz lehetőségei ezzel ki is merültek egyelőre. Meglátjuk, hogy az MSZP-ben mit indít el ez a vereség. Ha jól sejtem a tegnapi nyilatkozatokból és az előzményekből, a kormány politikája egyrészt kissebbíteni próbálja a vereséget (mindent egybevetve nehéz lesz), és a döntésből eredő szakpolitikai konfliktusokat a Fidszre próbálja hárítani (nyilván nem lesz pénz a kieső bevételek pótlására, bármennyire is kevéssé számítanak). Kérdés, mekkora sikerrel. Ha a kormány népszerűsége továbbra sem emelkedik, akkor lehet esély arra, hogy Gyurcsányt elküldjék a pánikba esett szocialista talpasok. Ha egyáltalán ez bekövetkezhet. Hiszen a mostani helyzet nem 2004. Akkor D-209 leváltását egy ambíciózus és ügyes összeesküvő szervezte, de éppen azt kellene most leváltani. Akiben reménykedtek, aki egymaga összehozott egy reménytelennek tűnő választási győzelmet, és akit szerencsétlenségünkre forradalmár elszántság vezet. Simán kihúzza 2010-ig, ha nem tovább. Bár látjuk, hogy forradalmársága vakká teszi, és nem tudja megoldani az ország problémáit, de elég ereje maradt ahhoz, hogy hatalmon maradjon - a vereségtől való félelem és az alternatíva hiánya kívülről, saját magában való hite belülről ott tartja.
De ez a Fideszen is múlik. Kedélyek egy időre lehűtve. A Fidesz feladata most egy megvalósítható és az értékrendjével is összhangban álló megoldás felmutatása. (A tegnapi ötlet, hogy a szerencsejátékból származó adóbevételeket pántlikázzák, nem tartozik ide. Adót alapvetően ne pántlikázzanak, mert az adó nem arra való.) Amihez csak a jobban kommunikált értékrend és megvalósítható politika hiányzik. Mindezt úgy, hogy ne tudja lenyúlni az ötleteiket a kormány. Szép kihívás. Enek ellenére a Fidesz előtt csak egy út áll, ha a protestszavazatokon túl is szeretne valamit elérni: aktívabb szakpolitikai működés, világosabb állásfoglalások. De kérdés, hogy meg lehet-e fogalmazni úgy általános politikai alternatívát, ha nem ajánl mellé konkrét szakpolitikát? Nem biztos. Egy lehetőség talán van: a tervezett intézkedések szakpolitikai kritikája, a mellékhatások, hátrányok adatokkal alátámasztott bemutatása. Mert a Fidesz fő problémája, hogy nem látják eléggé kormányzóképesnek még támogatói sem.
Végső soron nem pusztán egy kormányzóképes ellenzék kell, hanem az új kormánnyal gyökeresen más stílusú kormányzásnak is kellene kezdődnie. A szereplők viszont adottak, így ez az elvárás irreális.
(Elég sötét lett a vége.) Konklúzió: A jelenlegi patthelyzeten a népszavazás csak áttételesen változtatott, és a problémák gyökerét nem érinti.