csütörtök, február 14, 2008

TÉR erő

Fejlődő bürokrácia, modernizélés, ugye.
Egy főnökkel beszélgetve: "Ki kell jelölni a főosztályon valakit, aki elmegy kétnapos TÉR tanfolyamra". Tudjátok, az új csudijó teljesítményértékelő rendszer, Szetey Gábor hagyatéka. Aminek következtében majd jól kiderül, mennyire pocsékul (jól) dolgozik az a naplopó állami bürokrácia.
A renccer ugyanis nagy moloch. Folyton zabálni akar, mégpedig sokat. Adatokkal, jelentésekkel kell megtölteni telhetetlen bendőjét, hogy aztán indikátorokat, táblázatokat, grafikonokat és más "objektív" akármiket böfögjön vissza. Mellesleg babusgatni is kell a szörnyecskét, erre lesznek a TÉR adminisztrátorok.
Szóval: az állami hivatalnoksereg leépítendő, mert ugye lét hűt. ellenben tegyünk rá még egy kis adminisztrációt, mert attól, ha most valakinek még a szörnyecskével is kell foglalkoznia az ügyek gyors intézése helyett, hatékonyabb lesz. Egyértelműen, csak én vagyok túl egyszerű mezei vad, hogy megértsem.
Az már csak hab a tortán, hogy minden hivatalnoknak, osztálynak, főosztálynak kijelölünk indikátorokat, amivel a céljai elérését fogjuk mérni, és az alapján értékeljük őket. Mert ez ilyen egyszerű. Dönteni, mérlegelni, értékelni minek, ott van a gép, kiköpi az eredményt. Vagy mégsem?


Powered by ScribeFire.