szerda, október 17, 2007

Marhára felvilágosodottak

Szkeptikus blog - A hit ereje - folytatás
Azt talán hagyjuk is, hogy a felvilágosodást gyakorlatba átültetők hozták el a tömeghadsereget, amit a modern tudomány szerelt fel gépfegyverrel és atombombával. De persze mindig a hit a hibás. Nyilvánvaló. Elég csak a múlt század néhány vérengző fenevadjára gondolni, mint Hitler és Sztálin - akik közismerten a tradicionális vallások képviselői voltak. Ugye mindenki egyetért?
Az írással semmi egyéb probléma nincs, mint hogy szélsőségesen előítéletes és leegyszerűsítő. Fogja a hit szót, és úgy tesz, mintha a "két hét múlva meghalok" "nyertem a lottón", "Hiszekegy..." pontosan ugyanazt a működést jelentené. Pedig dehogy. Míg az első kettő mellé köznapi igazolás állítható, addig a harmadik transzcendens, és sokkal mélyebb meggyőződésből fakad, mint az előző.
Majd fogja az iszlám terrorizmust, és kiszakítva a történelemből általnosítja, mint a vallás legfőbb megnyilvánulását. Amivel szintén csak az a baj, hogy az iszlám terrorizmus sem érthető meg a történelem nélkül.
Aztán kiemel egy másik jelenséget: szent könyvek, amiről ugye azt gondoljuk, csak úgy általánosan, hogy az istenség írta. Na, hát a szerző is csak a Google Earth-ön látott teológiát, de mit számít.
Aztán: "A túlvilági életről való bizonyosság egyszerűen nem egyeztethető össze az evilági életben mutatandó toleranciával." - Szeressétek ellenségeiteket, és imádkozzatok rágalmazóitokért. Továbbá: hazudozva minden rosszat fognak rátok miattam.
És folytathatnám, ha nem lenne jobb dolgom. Az írás érdekes, viszont elolvasva erősen szkeptikus lettem az amerkai szerző ismereteit és jószándékát illetően. Csak nem ez volt a cél?



Powered by ScribeFire.