péntek, október 12, 2007

Kvótanők lapja

Felirat egy női újságon: Ha megveszi, 15 Ft-tal támogat egy nemes célt.
gonosz megjegyzésem: Ha nem veszi meg, akkor 500 Ft-ot fordíthat értelmesebb célokra.

Ismét felbukkant az esélyegyenlősdi: női kvótát a képviselőjelöltek között. A Fidesz is támogatja, úgy látszik, már minden megtörténhet. A miértre nem keresek választ, nem is érdekes. A lehetséges következmények viszont annál inkább.
Tegyük fel, felváltva lesznek a listán férfiak és nők.
Ez jó lehetőség arra, hogy új emberek kerüljenek az országos politikába, ami magában hasznos, mert a politikai elit eléggé elhasználódott. De az új emberek nem biztos, hogy új színt is jelentenek. Hiszen a pártok tényleges, meghatározó elitje elég kisszámú, és nem is kell, hogy feltétlenül a parlamantben üljön. Érvényesülésük ezért biztosított, mert elsősorban a két nagy esetében az eddig is befolyásos férfiak majd kicsit hátrébbsorolódnak. A kvótanők ellenben töltelékké válhatnak, akiknek esetleg sem ambíciójuk, sem tehetségük nem lesz elég a régi elit leváltásához. (Biztos bekerülhet néhány nagyon tehetséges is, de a kvótarendszer megában ezt nem tudja biztosítani.) A töltelék pedig a régiek hatalmát nem veszélyezteti. Akiket hátrányba hoz, az a második vonal, ahol már van politizálási tapasztalat, és előbbrejutási szándék, tehát valós riválisok.
De miért is kellene több nő a parlamentbe? Annyira máshogy politizálnak? Jobbak? (Nem mintha a politikusok teljesítménye általában jó lenne.) Ha több nő is van, számít?
Ha már olyan nagyon esélyegyenlőség, akkor nem csak a nők elől kellene az akadályokat lebontani, hanem a férfiak elől is, ha családjuk van. Talán kevésbbé alaklulna úgy, hogy a férj dolgozik látástól mikulásig, hogy a felszínen maradjanak, közben a nőre marad munka mellett a család ügyeinek intézése is.



Powered by ScribeFire.