szerda, május 09, 2007

Reform közelről

Van úgy, hogy a nyúl nem beteg, mégis meglátogatja Dr Bubót. Például kullancsok által terjszetett betegségek elleni védőoltásért. Ahol az eljárás a következő: Elugrál a nyúl a mezei rendelőbe, fizet 300 forintokat, és kap egy receptet, amivel kiválthatja az oltást, 2500 HUF-ért. Azután bejelentkezik a dokihoz újra, és Ursula nővér beadja az oltást. De itt jön ártunk és kormányunk esze: a kezelés nem kötelező védőoltás, így a vizitdíja 1000 Ft. (Mindezt a nővér 2 percnyi munkájáért.) De a dokiban is van ám igazságérzet: ebben az esetben nem könyvelik a vizitdíjat (meg a látogatást) - érthetően, hiszen érzik, hogy aránytalan öszeget kérnének el. Kiegészítés: láttatok már vizitdíj táblázatot? Érdekes.

Tanulság: ha már vizitdíjat kell fizetni, miért szabályozzák ennyire? Bízzák a "piacra". Az orvos belátására, a szolgáltatókra. Kell némi szabályozás (alsó-felső korlát), de ami most van, nevetséges. Hiszen a jogalkotó jól láthatóan nem volt minden szükséges információ birtokában, amikor kiadták a rendelkezést. Ám úgy tett, mintha tudná. A sikeres kormányozni nem tudás újabb példája.



Fidesz - Magyar Polgári Szocialista Párt és Egyesület

Képtelenségek a köbön: nem biztosítás, és nem működhet, és egyébként is nem ezt ígérték.

Így nehéz lesz visszaszerezni a hitelt, hogy kormányzóképes politikai erőről van szó. Elhatározták, hogy Mo. második legerősebb pártja maradnak, örökké.









Powered by ScribeFire.