csütörtök, június 09, 2005

Köztársaság, elnök, választás

Miért jó a köztársaságielnök választás?
Mert a teljes magyar politikai osztály hülyét csinálhat magából. És ha egyszer tényleg (Mit egyszer, sokadjára!) akkor megfogják a munka végét, és apait-anyait beleadnak. A Védegylet jelöltje mögé csak az ellenzék áll, némi akciózás után (A zemberek jelöltje, Fidesz). Sok értelme nincs, viszont kockára tette Sólyom László jelölését, De szerencséjük volt, jól alakult.
A szocik hozták a formájukat. Egyesek szerint a Gyurcsány-ellenesek visszavágtak, így lett a parlamenti elnökből köztársasági elnök jelölt. Ugyan Sólyom mellett nehéz megfelelő érveket hozni, hogy miért pont Szili Katalin lenne jobb (mert , és baloldali), de ez legyen az ő bajuk. A "liberálisok" meg demokratikusan tartózkodtak. Megtiltották képviselőiknek a szavazást. Hárman mégis szavaztak, de szerencsére ez sem volt elég.
A legrosszabb lépésnek a Fidesz taktikázása tűnt. Bár nem ismerem az erőviszonyokat, így lehet, hogy szükséges volt, de mégis. Először, (bár Orbán álítóleg figyelmeztette Sólymot) el se mentek a szavazásra. És néhány jobboldali Szilire szavazott, taktikai megfontolásokból. A szocik ezzel bekapták a horgot. Szili maradt, és a két következő fordulóban megjósolt vereséget szenvedett.
Az elnökválasztási cirkusz után az MDF és a szocialisták is felvetették a közvetlen elnökválasztás lehetőségét.
Micsoda ötlet! De erről később. Most megyek vacsorát készíteni.