péntek, június 26, 2009

A rendszerváltás bukása

hvg.hu - hírek szünet nélkül : Vélemény - Schmidt Mária: Gyurcsány lenullázta a baloldalt, új korszak előtt állunk
Lehet, hogy a rendszerváltást összeesküvéssel magyarázóknak végül is igaza van. Talán csak megszemélyesítettek bizonyos erőket és folyamatokat, de a lényeget jól látják.
Mármint, hogy a rendszerváltás a régi hatalom átmentése az új körülmények közé. Az ideológia kissé változott, de alapvetően ugyanaz a haladár meggyőződés maradt. A kommunizmust felváltotta a kapitalizmus, meg az emberi jogok, de a gnózis uralma változatlan: a kiválasztott elit tud, mer, tesz, és üdvözít, ha beledöglünk is. A rendszerváltás végrehjatásához a pártelit és a demokratikus ellenzék kiegyezése kellett, aminek alapjai már kezdettől adottak voltak, majd a Demokratikus Chartában összenőtt, ami összetartozik.
Közben persze nem minden a "forgatókönyv" szerint alakult: ezek a félresiklások voltak az Antall és az Orbán kormány. Ide kívánkozik annak átgondolása is, mikor volt a rendszerváltás. Ha ki kellene emelnem egy időpontot, akkor az bizony nem 1989-ben volt, hanem egy évvel később: az ismét szabad választások alkalmával. Akkor szűnt meg a zsarnokság formálisan (bár túl sokféleképpen élte túl a lefejezést ez a hidra). Ha a rendszerváltásr '89-re tesszük, akkor ez az esemény zsarnoki, illegitim és kollaboráns hatalomhoz kötődik. Ami persze jelenlegi örököseinek érdeke - és egyúttal igazolás a rendszerváltás elsikkasztásáról, tervezettségéről.
Mára viszont úgy látszik, az egész bedőlt, a régi-új elit képtelen irányítani az országot.