kedd, június 17, 2008

Egy ablak sem

inforadio.hu - Ketyeg a Teáor-bomba
A magyar államigazgatás és törvényalkotás ismét sikertelenül birkózik egy hatalmas feladattal: a TEÁOR számok megváltoztatásával. Unnyós előírás, kötelező. Lehet, hogy én gondolom rosszul, de ezt civilizált helyeken úgy történne, hogy a sokféle hivatal nem szórakoztatja feleslegesen a vállalkozásokat.
Kezdhetnék ott, hogy a cégbíróság értesíti a vállalkozást a változásról, és felajánl egy új számot (számokat), hiszen létezik fordítókulcs is a világon. (Képzeljétek el, ha emiatt törés lenne az idősorokban, és ezt is magyarázhatná a statisztika.) Aztán a vállalkozás eldöntheti, hogy az megfelel-e az igényeinek, vagy választ mást. Ha pedig az adóhivatal is érdeklődik a vállalkozások tevékenysége iránt, nem az ügyfelet zaklatja ezzel, főleg nem kötelezi, hanem elkéri a hivatalos cégnyilvántartásból (ha már az egész játékot az EU kezdte).
De ez itt vadkelet, ahol az állam szervei képtelenek együttműködni, és inkább az ügyfelet szórakoztatják. Ez is a takarékos meg korszerű állam része, vagy mi. Így készül a magyar jogbiztonság. Állambácsi képtelen átlátni a saját folyamatait, a politikai irányítás meg oly szakértő, hogy két hivatal szabályainak összehangolását sem tudja megoldani.
Új Magyarország, mi? Adjátok vissza az egyik régebbit, ami még működött.