szerda, március 08, 2006

Rosszullét és szolidaritás

Ma, lelkesedve, hogy már vagy öt olvasóm van, nekiálltam gondolataimat belevetni a virtualitásba, a Fidesz kampányszlogenjeiről.

Ugye, mindenkinek az jut eszébe, hogy rosszabbul élünk. Pedig ott a lényegesebb, a szolidaritás. Ha jobban megnézzük, ellentmondó gondolatokról van szó, de ez legföljebb a magyar politika és társadalom következetlenségeiről szól. A szolidaritás közösségi és felelősséget vállaló, míg a rosszabbul élünk egyéni és felelőtlen. Aki szolidáris tud lenni cselekedeteiben, az végső soron a magáéból ad másnak. Ezzel azt is állítom, hogy aki ad, annak van is miből, és nem is szorul másra. Tehát polgár. És nem is a jövedelmei, hanem a mentalitása okán. Nagy hiány van az ilyen emberekből, ezért talán nem is véletlen, hogy nem ez a leghangosabb.

A látványos, a kádári múlt maradványa: felelőtlenség és önzés. Mintha állambácsi feladata az lenne, hogy jól ellássa anyagiakkal lakosságát. Mintha a kormányzat sikerességét az állami újraelosztás kiterjesztése jelentené. Pedig dehogy.

folyt. köv.