szerda, december 22, 2004

Ügynökügyek

Ismét előkerült az ügynökügy. Akik régen üzemeltették, most kiszállnának, holmi "erkölcsi megtisztulás" ürügyén. És jó magyar szokás szerint előveszik azokat, akik gyengék és zsarolhatóak voltak, és spicliskedtek Kádár gazembereinek.
De arról, hogy felelősségre vonnák azokat, akik kitalálták, fenntartották, nyíltan támogatták a megszállást és hazaárulást, nincs szó. Na igen, ismét ugyanazok kormányoznak, akik akkor.
Nem mintha azt állítanám, hogy nem bűnös, aki együttműködött az elnyomás rendszereivel, de sokkal bűnösebb, aki önként és dalolva pancsikolt párttagként, miniszterként, a nómenklatúra tagjaként a szocializmusnak nevezett pöcegödörben.
Ők most a "felelős hazafi", meg a rendszerváltó képében tetszelegnek. És ez a nyomorult tömeg be is veszi.
Ez az út nem vezet megtisztuláshoz. Akkor lenne az, ha mindenki, aki intellektuális vagy morális gyengeségből, karriaervágyból, vagy a kisebb rosszat válastva nyíltan és támogatólag azonosult a rendszerrel legalább magában kimondaná, hogy bűnös, a rossz oldalra állt, megszálló, törvénytelen és elnyomó hatalmat támogatott, de már megbánta.
Nem mindenki felelős ugyanolyan módon, és nem gondolom, hogy csupa aljanép volt párttag, de azóta eltelt annyi idő, hogy beláthatták, árulók mellé álltak a nemzetükkel szemben, törvénytelenség mellé a legitim renddel szemben.