szerda, december 24, 2003

A TILOS botrányhoz

Gondola fórumra, a TILOS rádió botránya kapcsán (2003. dec. 24.) Tulajdonképpen mi történt? Egy divatos önálló lélek azt adta, ami lényege. Kicsit durvábban, mint megszoktuk, de hasonlóval már találkozhattunk. Saját gyűjtésemből három gyöngyszem:
  • A pápa felelős a holokausztért - állította egy növendék társadalomtudós. Nyilván sine ira et studio.
  • "K. anyját a Katolikus Egyháznak" - hipertoleráns és intelligens megjegyzés valamilyen egyházi hírre.
  • "Túl sokan járnak templomba" - éjféli mise kapcsán egy szociális munkás
  • Ennyi erővel a Kat. Egyházat is be lehetne tiltani (az inkvizíció miatt) - egy balos olvtárs megnyilvánulása: ha nincs más érv, a katolikusellenesség mindig bevethető.
És még sorolhatnám. Szerintem sokunknak vannak hasonló tapasztalataink. Az inkriminált mondat csak a divatos antikeresztény előítélet egyszerű megnyilvánulása. Ami engem zavar, az nem maga a mondat. Szabad országban és barbár korban élünk, ez is egy vélemény, és el lehet mondani. Amit nem lehet, nem szabad megengedni, hogy egy ilyen botrányos kijelentés közpénzekkel megtámogatott rádióban hangozzon el. Az én adómból, ne támogasson ilyet az állam (és vegye figyelembe, hogy a népszámláláskor hányan fejezték ki kereszténységhez való kötődésüket). Csinálják magánpénzen, ahogy D-209 mondta: "Vegyenek maguknak" (most rádiót, nem tv-t). (Ha Magyarországon normális hirdetési piac lenne, valószínűleg nem kapnának hirdetőt.) Szvsz a minimálisan elvárható ezek után, hogy az adó támogatását az állam megszünteti. Működjön kereskedelmi rádióként, ha van igény erre. Külön érdekesség a kijelentés utáni mondat(ok): a két műsorvezető 100%-ig elhatárolódik. Nem bocsánatot kérnek, műsorvezetőtársuk nevében is, hogy Szenteste, a keresztények fontos ünnepén ilyen mondat elhangzik, ahogy elvárható lenne, hanem a liberális rítus szerinti formulát használják: elhatárolódnak. Szép új világ ugye? Még egy megjegyzés: A megbocsátás nem jeleni azt, hogy mentesülne a bűnös a következmények alól. Ergo, ha a Tilos nem kap állami támogatást (és emiatt nem tud sugározni), az nem jelenti azt, hogy nem bocsátunk meg neki(k).